AAA

TEHNOLOGIJA | 18.08.2021 10:45 > 18.08 10:45

Kineski rover završio planirane istraživačke zadatke

Kineski rover Džužung izvršio je po predvidjenom planu svoje zadatke istraživanja i detekcije, saopštila je Kineska nacionalna svemirska uprava (CNSA).

Kako je danas prenela Kineska medijska grupa (CMG), rover je do 15. avgusta proveo na površini Marsa 90 marsovskih dana, odnosno oko 92 dana na Zemlji, prešavši 889 metara po površini crvene planete.
Svi uredjaji koje rover nosi sa sobom počeli su da rade na zadacima detekcije i do sada su prikupili oko deset gigabajta sirovih podataka, navela je CNSA.

Džužung sada radi stabilno i u dobrom je stanju sa dovoljno energije.

CNSA je dodala da će rover nastaviti da se kreće po graničnoj zoni izmedju drevnog mora i antičkog kopna u južnom delu ledenog područja Utopija Planitija, gde će obavljati dodatne zadatke.

Prema CNSA, Džužung je tokom svog istraživanja radio sa ciklusom od sedam dana. Njegova kamera za navigaciju usput je prikupila topografske podatke za podršku planiranju rute rovera i odabiru mete istraživanja.

Džužungov radar za istraživanje podzemlja prikupio je podatke o slojevitoj strukturi ispod površine Marsa, koji pomažu u analiziranju strukture plitke površine i istraživanju mogućnosti postojanja podzemne vode i leda.

Kineska letelica Tijenven-1 za istraživanje Marsa, koja se sastoji od orbitera, landera i rovera, lansirana je 23. jula 2020. godine, dodala je CMG.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.