AAA

TEHNOLOGIJA | 27.09.2021 11:25 > 27.09 11:25

CMG: Inovativna saradnje Kine i zemalja CIE za rešavanje globalnih izazova

Kina i zemlje Centralne i Istočne Evrope (CIE) nastaviće da produbljuju saradnju u nauci, tehnologiji i inovacijama za održivi razvoj, izjavili su učesnici konferencije koja je održana na marginama tekućeg Foruma Džungguancun (ZGC Forum) 2021. godine u Pekingu.

Kako je danas prenela Kineska medijska grupa (CMG), kineski ministar nauke i tehnologije Vang Džigang je rekao na Petoj konferenciji Kine i zemalja CIE o inovativnoj saradnji da je saradnja bila plodonosna u istraživanju i razvoju vakcina, razmeni stručnjaka i materijalnoj pomoći za prevenciju epidemije.
Vang je podsetio da se kineske naučne i tehnološke inovacije odvijaju u otvorenom okruženju i da je Kina spremna da nastavi saradnju sa zemljama CIE u jačanju naučno-tehnološke razmene radi boljeg reagovanja na kovid-19.

Laslo Palkovič, madjarski ministar za inovacije i tehnologiju, rekao je da su za više od 100 bilateralnih projekata o razmeni istraživača izmedju Madjarske i Kine obezbedjena sredstva.

Prema negovim rečimma, to je madjarskim i kineskim istraživačima omogućilo uspešan zajednički rad na projektima od zajedničkog interesa u oblasti nauke o životu, prirodnih nauka, agrotehnike, prehrambene, ekološke i energetske tehnologije, navela je CMG.

Mnogi učesnici su istakli važnost saradnje u reagovanju na kovid-19 i izrazili spremnost za udruživanje snaga.

"Danas moramo da prepoznamo važnu ulogu nauke u odgovoru na pandemiju, ekonomskom oporavku i u svetu u postepidemijskoj eri", rekla je ministarka civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević.

"Posvećeni smo saradnji u naučno-tehnološkom istraživanju i razvoju, s ciljem rešavanja naših zajedničkih izazova i unapređenja održivog ekonomskog razvoja", dodala je ona.

ZGC Forum 2021. u Pekingu, koji se održava pod temom "inteligencija, zdravlje i ugljenična neutralnost", trajaće do 28. septembra.

Tokom foruma se organizuje više od 60 dogadjaja, uključujući sastanke, izložbe, predstavljanja istraživačkih dostignuća, takmičenja u najsavremenijim poljima i trgovinu tehnologijom, dodala je CMG.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.