AAA

TEHNOLOGIJA | 21.10.2021 09:45 > 21.10 09:53

Južna Koreja se sprema da testira prvu raketu domaće proizvodnje (VIDEO)

Južna Koreja se sprema da izvede probno lansiranje prve svemirske rakete proizvedene u toj zemlji, što zvaničnici opisuju kao važan korak u razvoju domaćeg programa za lansiranje satelita.

Ako dozvole vremenske i druge prilike raketa Nuri biće lansirana danas oko 17.00 po lokalnom vremenu sa ciljem da prenese probni teret (blok nerdjajućeg čelika i aluminijuma od 1,5 tona) u orbitu oko 600 do 800 kilometara iznad Zemlje.

Inženjeri su završili podizanje rakete duge 47 metara sinoć u Naro lansirnom centru na malom ostrvu Goheung kod južne obale Južne Koreje.

Južna Koreja se oslanjala na druge zemlje u lansiranju svojih satelita od početka 1990-ih, i sada pokušava da postane 10. zemlja koja će poslati satelit u svemir koristeći sopstvenu tehnologiju.

Zvaničnici kažu da je to važno za planove zemlje koji uključuju slanje tehnološki naprednijih komunikacionih satelita u svemir i nabavku sopstvenih vojnih obaveštajnih satelita. Južna Koreja se takodje nada da će moći da pošalje svoju letelicu na Mesec do 2030. godine.

Nuri je prva raketa za lansiranje izgradjena isključivo domaćom tehnologijom. Raketu pokreće pet motora od 75 tona koji su postavljeni u njenom prvom i drugom delu.

Naučnici u Korejskom svemirskom institutu planiraju i dodatne testove sa raketom Nuri, pre nego što pokušaju da ona prenese pravi satelit u svemir.

   //

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.