AAA

TEHNOLOGIJA | 24.12.2021 15:20 > 24.12 15:20

Ruski sud kaznio Gugl sa gotovo 100 miliona dolara

Moskovski sud kaznio je danas američku kompaniju Gugl (Google) sa gotovo 100 miliona dolara jer nije izbrisao sadržaje koji su zabranjeni ruskim zakonom, što pokazuje pojačan pritisak Rusije na velike tehnološke kompanije.

Okružni sud u okrugu Taganski u Moskvi presudio je da je Gugl više puta propustio da ukloni zabranjene sadržaje i naložio kompaniji da plati administrativnu kaznu od oko 7,2 milijarde rubalja (oko 98,4 miliona dolara).
Gugl je saopštio da će proučiti sudsku dokumentaciju pre nego što odlučiti o sledećim koracima.

Ruske vlasti konstantno pojačavaju pritisak na platforme društvenih medija, optužujući ih za neuklanjanje informacija o zloupotrebama droga, oružja i eksploziva.

Ranije ove godine, vlasti su okrivile tehnološke kompanije što nisu izbrisale najave o nedozvoljenim protestima u znak podrške zatvorenom kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom.

Ruski sudovi su ranije ove godine izricali manje kazne Guglu, Fejsbuku i Tviteru. Današnja presuda moskovskog suda je prva u kojoj je visina kazne izračunata na osnovu prihoda.

Ruske vlasti, u skladu sa svojim zakonom, zahtevaju od stranih tehnoloških giganta da čuvaju lične podatke korisnika na ruskoj teritoriji, u suprotnom vlada može da ih kazni ili ugasi.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.