AAA

TEHNOLOGIJA | 27.04.2022 22:40 > 27.04 22:40

Majkrosoft: Ruski hakerski napadi podrška vojnim operacijama u Ukrajini

 Sajber napadi ruskih hakera podržanih od njihove države uništili su podatke u desetinama organizacija u Ukrajini i proizveli "haotično informaciono okruženje", saopštila je danas kompanija Majkrosoft (Microsoft).

U danas objavljenom izveštaju na 20 stranica, Jedinica Majkrosofta za digitalnu beznednost navodi da je gotovo polovina destruktivnih napada izvršena na ključnu ukrajinsku infrastrukturu, mnogo puta istovremeno uz bombardovanje i raketne napade ruskih snaga.
Majkrosoft je ocenio da su se grupe koje deluju usklađeno sa Rusijom "pozicionirale za sukob još u martu 2021. godine", upadajući u mreže i stvarajući uporišta koja će kasnije koristiti za prikupljanje "strateških obaveštajnih podataka i podataka o bojnom polju ili za omogućavanje budućih destruktivnih napada".

Tokom rata u Ukrajini, ruski sajber napadi su "povremeno ne samo degradirali funkcije" određenih organizacija, već su težili "da poremete pristup građana pouzdanim informacijama i uslugama od ključne važnosti za život" i da "poljuljaju poverenje u rukovodstvo zemlje", navodi se u izveštaju.

Sajber operacije Kremlja su "imale uticaj u smislu tehničkog poremećaja usluga i izazivanja haotičnog informacionog okruženja, ali Majkrosoft nije u mogućnosti da proceni njihov širi strateški uticaj", dodaje se.

Poremećaji izazvani ruskim hakerskim aktivnostima bili su skromniji nego što su mnogi predviđali uoči invazije 24. februara, a Majkrosoft navodi da su napadi "praćeni široko rasprostranjenim špijunskim i obaveštajnim aktivnostima".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.