AAA

TEHNOLOGIJA | 01.05.2022 23:55 > 02.05 09:57

Ruski hakeri pokrenuli novi napad na platforme društvenih mreža

Ruski hakeri pokrenuli su novi napad na strane lidere, ciljajući na platforme društvenih mreža velikom kampanjom širenja dezinformacija s ciljem da legitimišu invaziju na Ukrajinu, saopštilo je u nedelju Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije.

Plaćeni operativci koji rade iz fabrike u Sankt Peterburgu koriste aplikaciju Telegram da regrutuju i koordiniraju pristalice koje zatim preplavljuju društvene mreže komentarima podrške ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i ratu u Ukrajini.

Lažni nalozi takozvane "fabrike trolova" nadjeni su na osam platformi društvenih mreža, medju kojima su Telegram, Tviter, Fejsbuk i TikTok.

Operacija je ciljala političare i javnost u mnogim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, Južnu Afriku i Indiju.

Veruje se da ta kampanja ima veze sa Jevgenijem Prigožinom koga su SAD i Velika Britanija sankcionisale zbog finansiranja onlajn-operacija pod uticajem Kremlja.

"Ne možemo dozvoliti da Kremlj i njegove sumnjive fabrike trolova napadaju naše onlajn prostore svojim lažima o Putinovom ilegalnom ratu", rekla je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus.

Ona je rekla da je Vlada Velike Britanije upozorila medjunarodne partnere i nastaviće da blisko saradjuje sa saveznicima i medijskim platformama na podrivanju ruskih informativnih operacija.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.