AAA

TEHNOLOGIJA | 13.05.2022 16:40 > 13.05 16:40

Kineski naučnici u lunarnom tlu pronašli potencijal za generisanje kiseonika i goriva (VIDEO)

 Kineski naučnici koji se bave materijom otkrili su da bi tlo na Mesecu moglo potencijalno da generiše kiseonik i gorivo, što je otkriće koje ukazuje na privlačnije mogućnosti korišćenja lunarnih resursa za dalje istraživanje koje ljudi sprovode na Mesecu ili šire, piše Sinhua.


Istraživači sa Univerziteta Nandžing pokazali su da lunarni uzorak koji je donela kineska sonda Čang'e-5 sadrži aktivna jedinjenja koja mogu da pretvore ugljen-dioksid u kiseonik i gorivo.

Za početak, nadaju se da će dizajnirati sistem koji će iskoristiti prednosti lunarnog tla i sunčevog zračenja, dva najzastupljenija resursa na Mesecu, navodi se u studiji objavljenoj u četvrtak u časopisu Žule.

Nakon analize lunarnog tla sa Čhang'e-5, tim je otkrio da uzorak sadrži supstance bogate gvožđem i titanijumom, koje bi mogle da služe kao katalizator za proizvodnju kiseonika koristeći sunčevu svetlost i ugljen-dioksid.

Tim je predložio strategiju za korišćenje lunarnog tla za elektrolizu vode sa Meseca i sistema za podržavanje života astronauta u kiseonik i vodonik. Proces se pokreće sunčevom svetlošću.

Prema navodima iz studije, ugljen-dioksid koji izdišu stanovnici Meseca može se prikupiti i kombinovati sa vodonikom da bi se dobio metan za gorivo, koji takođe katalizira lunarno tlo.

Ovom metodom, nikakva spoljna energija osim sunčeve svetlosti ne bi se koristila za proizvodnju kiseonika i goriva za održavanje života na Mesecu, rekli su istraživači.

"Koristimo ekološke resurse na licu mesta kako bismo minimizirali teret na raketi, a naša strategija pruža scenario za održivo i pristupačno životno okruženje van Zemlje", rekao je prvi autor lista Jao Jingfang sa Univerziteta Nandžing.

Izazov leži u činjenici da je katalitička efikasnost lunarnog tla slabija od katalizatora na Zemlji, rekli su istraživači. Sada testiraju različite pristupe za poboljšanje dizajna, kao što je topljenje lunarnog tla u nanostrukturirani materijal visoke entropije.

Tim traži priliku da testira sistem u svemiru, na primer, sa budućim kineskim lunarnim misijama sa posadom.


(prilog) Beta/Xinhua


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.