AAA

TEHNOLOGIJA | 18.07.2022 18:10 > 18.07 18:10

Rusko pravosudje kaznilo Gugl sa 360 miliona evra zbog sadržaja o Ukrajini

Moskovski sud danas je kaznio američkog giganta Gugl (Google) sa 21 milijardu rubalja (363 miliona evra) jer nije uklonio sadržaj koji osudjuje ofanzivu u Ukrajini, saopštio je ruski medijski regulator Roskomnadzor.

Taj ruski organ je naveo da video platforma JuTjub (YouTube) u vlasništvu Gugla, nije blokirala "dezinformacije" o ofanzivi u Ukrajini, kao ni sadržaje koji "propagiraju ekstremizam i terorizam" ili "pozivaju maloletnike da učestvuju u nedozvoljenim demonstracijama".
Roskomnadzor je naveo da je Gugl kažnjen na osnovu godišnjeg prometa.

Poslednjih godina, ruske vlasti su pojačale pritisak na velike zapadne digitalne kompanije, sistematskim kaznama i pretnjama, u nadi da će ućutkati kritičare na internetu, jednom od poslednjih slobodnih prostora za izražavanje u Rusiji.

Medjutim, kao i većina zapadnih tehnoloških giganata, Gugl je nedavno napustio rusko tržište da bi osudio vojnu ofanzivu u Ukrajini.

Kako je prenela agencija Ria-Novosti, ekspert u tom sektoru Vladimir Žikov je ukazao da je to najteža kazna ikada izrečena visokotehnološkoj kompaniji u Rusiji.

Prema njegovim rečima, ruske vlasti mogu da odrede novčane kazne Guglu koliko hoće, ali neće dobiti novac jer je američka kompanija prestala sa aktivnostima u Rusiji i tamo više ne ostvaruje profit.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.