AAA

TEHNOLOGIJA | 12.09.2022 12:50 > 12.09 12:53

Istraživači: Erupcija vulkana Tonga izazvala unutrašnje talase u okeanu

Kineski istraživači otkrili su unutrašnje talase u okeanu koje je izazvala erupcija vulkana Tonga, navodi se u nedavnom istraživačkom članku objavljenom u časopisu Acta Oceanologica Sinica, prenosi Sinhua.

Unutrašnji talasi su široko rasprostranjeni na rubnim morima ili kontinentalnim sprudovima. Oni imaju amplitudu do više stotina metara i vrhove talasa od nekoliko stotina kilometara i značajno utiču na okeansko okruženje, navodi se u članku.
Ali unutrašnji talasi se retko primećuju u otvorenim okeanskim područjima zbog snažnog efekta disperzije u dubokom okeanu. Istraživači sa Instituta za okeanologiju i Centra za meganauku o okeanu, oba u okviru Kineske akademije nauka, izvestili su o posmatranju unutrašnjih talasa izazvanih erupcijom vulkana Tonga.

Vulkan Hunga Tonga-Hunga Ha'apai u blizini Nuku'alofe, glavnog grada Tonge, snažno je eruptirao i izazvao cunami u januaru.

Sateliti su snimili erupciju vulkana i atmosferske turbulencije koje je izazvala širom sveta.

Koristeći satelitske slike, istraživači su primetili jasne unutrašnje pakete talasa koji se šire u različitim pravcima, navodi se u članku.

Dužina unutrašnjih grebena talasa kreće se od manje od 20 km do 67 km. A karakteristična talasna dužina se kreće od 860,9 metara do više od 1530 metara, što je tipična vrednost unutrašnjih talasa.

Studija pokazuje da vulkanske erupcije ne samo da uzrokuju fluktuacije u atmosferi već i pokreću dinamičke procese kao što su unutrašnji talasi u okeanu, prenosi Sinhua.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.