AAA

TEHNOLOGIJA | 05.10.2022 14:05 > 05.10 14:11

Izbor specijalista za nosivost značajan za razvoj nauke u Makau

Odabir stručnjaka za nosivost za svemirski program u kineskom specijalnom administrativnom regionu Makao (SAR) od velikog je značaja za razvoj nauke i povezanog obrazovanja u tom regionu, rekao je za Sinhuu stručnjak za obrazovanje Džozef Hun-vej Li.

Džozef Hun-vej Li koji je predsednik Univerziteta nauke i tehnologije u Makau (MUST), izrazio je očekivanje da će izbor koji je prvi put održan u Makau, inspirisati istraživanje fundamentalne fizike i obrazovanja u srodnim disciplinama u SAR Makao, postavljajući tako čvrste temelje za negovanje naredne generacije naučnika.

"Taj potez će takođe inspirisati mlade ljude u Makau da ulože veće napore u potrazi za znanjem i istraživanjem nauke“, rekao je Li. "Efekat je neograničen", dodao je.
U ponedeljak je Uprava za civilno vazduhoplovstvo SAR Makao objavila program selekcije. Ciljni kandidati moraju biti zdravstveno sposobni kineski državljani starosti između 30 i 45 godina koji su stalni stanovnici SAR Makao i imaju doktorat i najmanje tri godine iskustva u istraživačkim oblastima medicine, biologije, psihologije, fizike ili hemije, mašinstva, elektrotehnike, astronomije ili drugim.

Pozdravljajući izbor kao istorijsku priliku za Makao, Li je rekao da bi Makao trebalo da poveća ulaganja u nauku i istraživanje, dodatno unapredi saradnju sa kopnenom Kinom u tom pogledu i bolje iskoristi prednosti Makaoa kao međunarodne platforme za obuku više naučnika i inženjera.

"Razvoj svemirske nauke i tehnologije doneće brojna uzbudljiva granična naučna istraživanja", rekao je Li, dodajući da se MUST nada da će se angažovati u međudisciplinarnim svemirskim istraživanjima kao što su eksperimenti sa matičnim ćelijama, biološka istraživanja mikrogravitacije i istraživanja materijala.

MUST je još 2005. počeo da učestvuje u analizi podataka i istraživanju kineskog programa istraživanja Meseca, a kasnije je ostvario široku saradnju sa vrhunskim naučnim i istraživačkim institutima na nacionalnom nivou.

Ministarstvo nauke i tehnologije je 2018. odobrilo osnivanje Državne ključne laboratorije lunarnih i planetarnih nauka u MUST-u. To je bila prva državna ključna laboratorija specijalizovana za oblast astronomije i planetarnih nauka u Kini.

Poslednjih godina, MUST je učestvovao u nekoliko velikih nacionalnih projekata istraživanja dubokog svemira, podstičući konkurentan tim mladih istraživača.

Li je ohrabrio mlade naučne radnike Makaoa da se aktivno prijave za program selekcije. "Makao bi trebalo da iskoristi ovu priliku da razvoj nauke i tehnologije podigne na viši nivo", dodao je.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.