AAA

TEHNOLOGIJA | 16.11.2022 15:00 > 16.11 15:22

Kina unapređuje poljoprivrednu tehnologiju kako bi zaštitila crnicu

Traktor bez vozača ide napred-nazad, orući njivu na kojoj je tek požnjevena soja u autonomnom regionu Unutrašnja Mongolija na severu Kine.

Traktor ima snagu od 300 kW da podigne devet metara široke grabulje za oranje zemlje, što nije jedini deo električne opreme za obradu zemljišta, rekao je Čen Haihua, jedan od njegovih programera i viši inženjer Kineske akademije nauka koja vodi program poljoprivrednih inovacija.
Čen je rekao da multifunkcionalni traktor može prikupljati podatke o zemljištu i usevima tokom procesa uzgajanja, uključujući sadnju i žetvu.

Inteligentna poljoprivreda uz pomoć pametne poljoprivredne mašine i opreme povezane sa satelitima, kao i bespilotne letelice i zemaljski senzori, isprobavaju se u demonstracionoj zoni Dahevan u gradu Hulun Buir, prenosi Sinhua.

Pored traktora, terenom patrolira nekoliko robota za ispitivanje tla, koji ispituju sadržaj zemljišta i šalju podatke operaterima.

U poređenju sa tradicionalnom poljoprivrednom mehanizacijom, inteligentni poljoprivredni alati više lična kombinaciju računara, mobilnih telefona i pametne poljoprivredne mašinerije", rekao je Čen, dodajući da komandni centar sistema inteligentne poljoprivrede može automatski da sprovodi analizu i modeliranje na osnovu prikupljenih podataka kao i da uspostavlja elektronske dosijea za crnicu.

U pilot zoni od 11.200 hektara se uglavnom uzgaja soja. To je jedno od važnih područja crnice u Kini.

Crnica, ili černozem, koja se nalazi u severoistočnim kineskim provincijama Heilongđiang, Đilin i Liaoning i u nekim delovima Autonomnog regiona Unutrašnje Mongolije, daje oko četvrtine ukupne proizvodnje žitarica u zemlji, što je čini ključnom za snabdevanje Kine hranom.

Prema ekološkom monitoringu, crnica u Dahevanu je na ivici erozije vetra i vode, sa smanjenjem organske materije koja ugrožava plodnost polja.

Džang Jučheng, viši inženjer na Institutu za računarsku tehnologiju Kineske akademije nauka, rekao je da je institut pokrenuo program "Žitnica zemlje crnice" u julu 2021. za očuvanje crnog tla i savremeni poljoprivredni razvoj.

"Razvijamo tehnologiju koja može da zaštiti zemljište bez smanjenja prinosa useva", rekao je on. Prema ciljevima programa, u narednih pet godina, kvalitet zemljišta na 2.000 hektara centralne površine u Dahevanu biće poboljšan, dok će se sveobuhvatna ekonomska korist polja povećati za više od 10 procenata. Ljudski rad biće smanjen za više od 50 odsto na površini od 333 hektara u demonstracionoj zoni.

"Pod pretpostavkom uštede troškova, efikasnosti i poboljšanja kvaliteta, plod istraživanja programa biće promovisan u svim oblastima crnice u zemlji", dodao je.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.