AAA

TEHNOLOGIJA | 16.11.2022 15:40 > 16.11 16:05

Jetel i CETIN predstavili na Telfor konferenciji potencijale 5G mreža (VIDEO)


Kompanija "Jetel" (Yettel), u saradnji sa kompanijom CETIN, predstavila je danas, na 30. Telfor konferenciji, potencijale pete generacije 5G mreže i najvaila da se uveliko sprema za njeno uvodjenje u Srbiji.

"Digitalna transformacija zahteva primenu novih tehnologija i u tome će 5G u budućnosti imati ključnu ulogu. Ova 5G tehnologija već dve godine prisutna u 'Jetelu', jer se saradjuje sa Naučno-tehniološkim parkom u Čačku i Naučno-tehniološkim parkom u Beogradu, kao i sa nekoliko kompanijama testira ova tehnologija, čekajući datum kada će biti zvanično uvedena i u Srbiji", rekao je izvršni direktor tehnike u "Jetelu" Saša Leković.

On je naveo da će kroz 5G tehnologiju biti plasirani novi servisi, koji će korisnicima ponuditi nove servise za bolje poslovanje i time novi industrijski razvoj zemlje, ali i olakšati svakodnevni život.

"Upotreba Interneta, kao i prosečna količina podataka po korisniku rastu, dok predviđanja kažu da će u narednih deset godina 70 odsto nove vrednosti u ekonomiji doći iz poslovnih modela zasnovanih na digitalnim platformama. To znači da u budućnosti, postojeća mobilna mreža neće moći da zadovolji potrebe i da će biti neophodna nova tehnologija", istakao je Leković.

Podsetio da je pandemija korona virusa pokazala koliko je bilo važno da mobilne mreže osiguraju dobru povezanost ljudi i koliko je to pomoglo da se, iako u izmenjenoj formi, nastavi poslovanje u mnogim kompanijama.

Leković je kazao da je ta situacija "uzrokovala potpunu redistribuciju saobraćaja u mobilnim mrežama, jer je došlo do poradsta udela video saobraćaja u ukupnom mobilnom saobraćaju, što je generisalo veću upotrebu interneta".

"Ono što je postalo očito je da se sa postojećim mobilniim tehnologijama ovakav trend rasta saobraćaja teško može iskontrlisati i jedini odgovor na to je 5G tehnologija", kazao je on.

Leković očekuje da će 5G imati najveću ulogu u automatizaciji i kontroli proizvodnih procesa, medicini, komunalnim uslugama, poljoprivrednoj i automobilskoj industriji.

Na prezentaciji je naglašeno i da peta generacija mobilnog interneta donosi višestruko uvećane brzine protoka, veću pokrivenost i kapacitete i skoro potpuno odsustvo kašnjenja u prenosu podataka.

"Mreža pete generacije nudi veće brzine, manja kašnjenja i veći kapacitet u odnosu na 4G. To je kao auto-put sa osam traka u odnosu na lokalni put", direktor za strategiju, planiranje i razvoj mreže u kompaniji CETIN, koji će graditi mrežnu infrastrukturu pete generacije Pjer Vučković.

Kako je objasnio, deset puta veća brzina u kombinaciji sa mnogostruko većim kapacitetom omogućava razvoj raznovrsnih pametnih rešenja za bolji kvalitet života i poslovanja, zasnovanih na istovremenoj komunikaciji stotine uređaja i aplikacija.

Na predstavljanju rada 5G mreže je simulirano upravljanje na daljinu modelom automobila upotrebom 5G tehnologije, pa se tako mini vozilom koje je bilo u Beogradu upravljalo iz Naučno-tehnološkog parka u Čačku.

"Danas smo imali prilike da uživo vidimo potencijale nove tehnologije kroz upravljanje sa razdaljine od 150 kilometara, a samim tim i brzinu 5G mreže u realnom vremenu", istakao je profesor sa Fakulteta tehničkih nauka u Čačku Vladimir Mladenović.

Kako je naveo, cilj je bio da se kroz ovo kreativno rešenje javnosti objasni praktična primena znanja u oblasti digitalizacije i 5G okruženja.

Dodatno, prikazan je i rad drona za nadgledanje srpsko-izraelskog startapa "Izi Erial" (Easy Aerial), sa razvojnim timom iz Srbije, za čije je rešenje 5G tehnologija sa odsustvom kašnjenja, velikim protokom i mogućnosti procesiranja podataka na baznoj stanici izuzetno važna.

Kako je objašnjeno, cilj ovakvog nadgledanja je da se omogući napredan, pametan i pouzdan video-nadzor i inspekcije i da zbog toga, najveću primenu ima u sistemima hitnih službi, kao što su hitna pomoć, vatrogasci i vazduhoplovstvo i autonomnim industrijskim rešenjima koji delatnost obavljaju bez prisustva čoveka (no-human-in-the-loop).

Navedeno je da su "Izi Erial" dronovi nadgledali i utakmicu Super Bowl-a, a koristili su ih policija, vatrogasne službe i vazduhoplovstvo u SAD-u, kao i četiri najveće železnice i CNH, proizvođač autonomnih poljoprivrednih mašina u ovoj zemlji.  

Na događaju su demonstrirane i Huawei AR naočare koje koriste prednosti 5G mreže, a omogućavaju davanje instrukcija iz kancelarije tehničaru koji se nalazi na terenu, u realnom vremenu.

Pomoću ove tehnologije, tehničar u kancelariji na računaru vidi isto što i tehničar na terenu.

Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.