AAA

TEHNOLOGIJA | 06.12.2022 16:25 > 06.12 16:25

Naučni eksperimentalni uzorci sa kineske svemirske stanice vratili se na Zemlju

PEKING Treća serija svemirskih naučnih eksperimentalnih uzoraka sa kineske svemirske stanice Tjangong stigla je u Peking u ponedeljak, nakon povratka posade Šendžou-14.

Vraćeni eksperimentalni uzorci uključuju tri hladna pakovanja pirinča i biljke arabidopsis i vreću sa četiri kutije materijala bez kontejnera. Isporučeni su u Tehnološki i inženjerski centar za korišćenje svemira pri Kineskoj akademiji nauka, prenosi Sinhua.
Seme za dva uzorka biljaka je prošlo 120-dnevni proces kultivacije u Tjangongu. Naučnici će analizirati efekte koje je mikrogravitacija u svemiru imala na uzorke, navodi akademija.

Eksperimentalni kabinet za materijale bez kontejnera u jezgru stanice Tianhe je prvi u Kini i drugi u svetu te vrste koji se koristi u orbiti. U svemiru radi više od 590 dana, završavajući eksperimente u orbiti na sedam kutija materijala.

Naučnici su kroz eksperimente u orbiti prikupili veliku količinu podataka koji će im pomoći da pojačaju istraživanje razvoja novih materijala na Zemlji, saopštila je akademija.

Povratna kapsula svemirskog broda Šendžou-14, sa tajkonautima Čen Dong, Liu Jang i Cai Sudže, sletela je u nedelju na mesto sletanja Dongfeng u autonomnom regionu Unutrašnja Mongolija na severu Kine, pošto je okončala šestomesečnu misiju svemirske stanice.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.