AAA

TEHNOLOGIJA | 11.12.2022 13:40 > 11.12 13:40

Lansiranje istorijske misije japanske letelice ka Mesecu


Letelica koju je konstruisala japanska privatna firma poletela je danas ka Mesecu iz Kejp Kanaverala na Floridi raketom Spejseksa.

To bi mogla da bude prva privatna letelica i prva japanska koja će sleteti na Mesec.
Raketa "Falkon 9" je ponela letelicu namenjena sletanju na Mesec koju je izgradila japanska startap kompanija iz Tokija "ajspejs" (ispace) i u njoj malo lunarno vozilo - veličine dva metra sa 2,5 metra, proizvedeno u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Kompanija "ajspejs" koja ima samo oko 200 zaposlenih planira da uspostavi čestu i jeftinu službu prevoza tereta ka Mesecu. Prema kompaniji letelica treba da sleti na vidljiv deo Meseca u aprilu 2023. godine, pošto zbog štednje goriva ide dužim putem.

Kompanija ajspejs je konstruisala svoju letelicu tako da koristi minimalno goriva da štedi novac i ostavi više prostora za teret i da ide sporim putem sa trošenjem male količine energije na putu za Mesec leteći 1,6 miliona kilometara od Zemlje pre no što skrene ka Mesecu.

Ujedinjeni Arapski Emirati koji sa japanskom letelicom šalju svoje robotsko vozilo, pridošlice su u trci za osvajanje svemira poslala je sondu ka Marsu prošle godine. Ako "rover" Emirata nazvan Rašid uspe da sleti na Mesec, to će biti prva misija arapskog sveta na Mesecu.

Do sada su SAD, Rusija i Kina uspeli da spuste robote na Mesec koji je na 400.000 kilometara od Zemlje. 

Potrepsednik Emirata i vodja Dubaija šeih Mohamed ben Rašid al Maktum pozdravio je današnje lansiranje kao deo ambicioznog svemirskog programa Emirata.

"Naš cilj je da prenesemo znanje, razvijemo naše kapacitete i ostavimo naučni otisak u istoriji čovečanstva, rekao je on preko Tvitera. 

Projekat japanske firme nazvan Hakuto (beli zec na japanskom) bio je jedan od pet finalista medjunarodnog nadmetanja Gugl Lunar Iksprajz (Google Lunar XPrize) koji je završen bez pobednika pošto ni jedna kompanija ne uspela da spusti robota na Mesec do odredjenog datuma, 2018. godine. Ali se nije odustalo od nekih projekata. 

Japanska kompanija takodje hoće da doprinese programu Artemis američke svemirske agencije NASA čija prva misija za Mesec sa letelicom bez posade treba da se završi danas vraćanjem letelice na Zemlju. NASA planira da razvije "lunarnu privredu" i da narednih godina da izgradi svemirsku stanicu u oribti oko Meseca i jednu bazu na njegovoj površini. 

NASA je sklopila ugovore sa više kompanija da razviju letelice za spuštanje na Mesec koje mogu da sprovode naučne eksperimente. Medju njima su dve američke kompanije koje treba da pošalju svoje letelice 2023. i koje bi mogle da stignu na destinaciju pre "ajspejsa" zato što idu direktnijom rutom, navode specijalizovani mediji.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.