AAA

TEHNOLOGIJA | 11.01.2023 18:05 > 11.01 18:08

Širenje poreskih podsticaja za električne automobile u Kini

  • Novi energetski kabriolet Hongguang MINIEV CABRIO koji je razvio SAIC-GM-Vuling (SGMV), veliki kineski proizvođač automobila, prikazan je na 19. Međunarodnoj izložbi automobilske industrije (Auto Shanghai 2021) u Šangaju, u istočnoj Kini, 19. aprila 2021. (Xinhua/Ding Ting)
  • Novo energetsko vozilo BID izloženo je tokom 19. Kine (Čangčun) Međunarodnog sajma automobila u Čangčunu, glavnom gradu severoistočne kineske provincije Đilin, 18. jula 2022. (Xinhua/Zhang Jian)

Guo Zi je kupcu predala ključeve automobila Vuling Air EV, čime je zaključila svoju prvu prodaju novog energetskog vozila (NEV) u 2023. godini.

"Prodala sam više od 380 NEV-a 2022. godine", rekla je Guo, glavna predstavnica prodaje maloprodajnog dilera SAIC-GM-Wuling (SGMV), velikog kineskog proizvođača automobila, u gradu Liudžou u južnokineskom autonomnom regionu Guangsi Džuang.
"Oslobađanje od poreza na kupovinu NEV-a zaista smanjuje troškove potrošača, što je, pored visokih cena benzina, važan faktor koji privlači kupce NEV-ovima", rekla je ona, dodajući da su ljudi dolazili kod dilaera da se raspituju tokom novogodišnjih praznika.

Kako prenosi Sinhua, Kina je u septembru prošle godine najavila da će oslobađanje od poreza na kupovinu NEV-a biti produženo do kraja 2023. godine. Očekuje se da će treće produženje otkako je zemlja prvi put primenila tu politiku 2014. smanjiti za 100 milijardi juana (oko 14,8 milijardi američkih dolara) ukupnu vrednost poreza.

Od 10. novembra, ukupno 68,62 milijardi juana iznosi oslobođenje od poreza u 2022. godini, što je 101,2 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, prema podacima Državne poreske uprave.

Nakon što je 31. decembra 2022. ukinut državni program subvencija za NEV-ove, uveden 2010. kako bi se stimulisala popularnost tih vozila, "automobilske kompanije mogu prilagoditi prodajne cene NEV-a na osnovu procena tržišta, ali produženje oslobađanja od poreza ostaje dobra vest za prodaju NEV-a", rekao je Vang Vajzen, zamenik generalnog direktora prodajne kompanije SGMW.

Podstaknuta politikama podsticaja, Kina je zabeležila kontinuirani pozitivan trend u domaćoj prodaji NEV-ova, primetio je Vang.

Od januara do novembra 2022, prodaja NEV-ova SGMW-a porasla je 32,5 odsto na godišnjem nivou i dostigla 519.327 jedinica.

Kompanija BYD, najveći kineski proizvođač električnih vozila saopštila je da je njena prodaja tih automobila skočila za 208,64 odsto na godišnjem nivou na preko 1,86 miliona jedinica u 2022.

Za startap proizvođače automobila kao što su Li Auto i NIO, 2022. je takođe bila plodna godina. Li Auto je prošle godine isporučio 133.246 novih energetskih vozila, što je 47,2 odsto više u odnosu na nivo iz 2021. godine. NIO je u istom periodu isporučio 122.486 jedinica, što predstavlja godišnji porast od 34 posto.

U prvih 11 meseci 2022. godine, prodaja električnih vozila u zemlji premašila je 6,06 miliona jedinica, pri čemu je tržišni udeo takvih vozila dostigao 25 odsto, podaci su Kineskog udruženja proizvođača automobila (CAAM).

Niz politika koje su vlasti sprovele da stimulišu potrošnju očigledno je pomoglo da se oživi rast tržišta automobila, rekao je Čen Šihua, zamenik generalnog sekretara CAAM.

Snažan zamah rasta je održan u proizvodnji i prodaji NEV-a, rekao je Čen. "Sudeći po obimu prodaje NEV-a, tržište je priznalo oslobađanje od poreza na kupovinu", dodao je.

CAAM je prognozirao da će kineska prodaja novih energetskih vozila za 2023. porasti za 35 odsto na godišnjem nivou na devet miliona jedinica, u poređenju sa procenjenih 6,7 miliona jedinica za 2022.

Program subvencionisanja NEV-a dao je značajan doprinos brzom razvoju kineske industrije putničkih vozila, rekao je Cui Dongšu, generalni sekretar Kineskog udruženja putničkih automobila.

Uprkos prestanku subvencija, sektor NEV u zemlji nastaviće da se razvija u zdravom okruženju, dodao je Cui.

"Proširenje oslobađanja od poreza na kupovinu nastaviće da pokreće rast prodaje NEV-a. U budućnosti će kineski NEV sektor zadržati visok rast", rekao je Cui.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.