AAA

TEHNOLOGIJA | 01.02.2023 12:50 > 01.02 12:52

Kina želi da pređe na Web 3.0

Poznati hongkonški reditelj i komičar Stiven Čou rekao je u svojoj prvoj objavi na društvenim mrežama, prošlog oktobra, da "traži istaknute Web3 talente u mraku".

Iako mnogi obožavaoci tek treba bolje da se upoznaju sa Web3 ili Web 3.0, ta reč je ovih godina bila u trendu u tehnološkoj zajednici. Kineski kreatori politike i tehnološka preduzeća takođe pojačavaju napore da savladaju talas.
Gu Feijong, menadžer kineskog internet giganta NetEase, rekao je da će Web3 promeniti način na koji internet funkcioniše, koristeći blokčejn (blockchain) da promeni način na koji se informacije čuvaju, dele i poseduju.

Početkom 1990-ih, prva verzija interneta je nazvana Web 1.0. Sastavljena je od statičnih veb stranica sa sadržajem koji se koristi za prikazivanje informacija.

Zatim je Web 2.0 doživeo uspon e-trgovine i platformi društvenih medija. Tehnologije poput mobilnog računarstva (pametni telefoni), računarstva "u oblaku" i velikih podataka omogućile su korisnicima interneta da međusobno komuniciraju i objavljuju sopstveni sadržaj.

Međutim, poslednjih godina raste zabrinutost oko Web 2.0. Na primer, korisnici moraju da predaju svoje podatke platformama koje vode tehnološki giganti koji prikupljaju informacije o preferencijama za prodaju ciljanih reklama. Korisnici nemaju uticaja na udeo prihoda koje donosi sadržaj koji kreiraju.

Zasnovan na blokčejnu, Web 3.0 ima za cilj da reši ove probleme i vrati prava na sadržaj kreatorima, kaže Gu.

Mnoge velike tehnološke firme i start-ap kompanije koriste poslovne ideje da demonstriraju Web 3.0 u aplikacijama u stvarnom svetu, verujući u obećavajuću budućnost koju može da pruži. Metaverzum, na primer, predstavlja virtuelno okruženje koje omogućava ljudima da se bave digitalnim aktivnostima kao što je prikupljanje digitalnih sredstava poput NFT (nezamenjivi token).

Među 10 najboljih tehnoloških trendova koje predviđa Baidu Research, tehnologije povezane sa Web 3.0 stvoriće novi multi-centrični, otvoreniji, pravedniji i bezbedniji veb prostor gde korisnici mogu da razmenjuju informacije i vrednosti uz više sigurnosti u 2023. godini.

Kreatori politike uvode mere i planiraju da podrže razvoj. Prošlog jula, Šangaj je u svom 14. petogodišnjem planu o digitalnoj ekonomiji naveo da grad planira da promoviše primenu Web 3.0 infrastrukture, tehnološko istraživanje i razvoj mreže nove generacije i inovacije u aplikacijama.

Ranije ovog meseca, Peking je predstavio plan za razvoj Web 3.0 od 2023. do 2025. u okrugu Šiđingšan, nadajući se da će do 2025. ostvariti prihod od više od 10 milijardi juana (oko 1,48 milijardi američkih dolara) od poslovanja vezanog za Web 3.0.

Peking planira da do 2025. godine ima 20 velikih projekata za demonstraciju aplikacija u okrugu, da izgradi pet laboratorija ili centara za tehnološke inovacije i najmanje šest tehnoloških i uslužnih platformi i privuče pet do 10 vodećih Web 3.0 preduzeća u ovu oblast.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.