AAA

TEHNOLOGIJA | 08.02.2023 15:35 > 08.02 15:39

Kineski gigantski teleskop identifikuje preko 740 pulsara

Kineski sferični radio-teleskop sa otvorom od pet stotina metara (FAST), najveći radio-teleskop sa jednom antenom na svetu, identifikovao je preko 740 pulsara od kako je lanisiran, saopštio je istraživački tim.

Pulsari, ili brzo rotirajuće neutronske zvezde, potiču iz implodiranih jezgara masivnih umirućih zvezda kroz supernove (eksplozije zvezda).
Posmatranje pulsara je važan zadatak za FAST, koji se može koristiti za potvrdu postojanja gravitacionog zračenja i crnih rupa i pomoći u rešavanju mnogih drugih važnih pitanja u fizici.

Điang Peng, glavni inženjer teleskopa, rekao je da je godišnje trajanje posmatranja FAST-a premašilo 5.300 sati otkako je završeno u septembru 2016, sa 30 do 40 terabajta podataka koji se primaju svakog dana. Do sada je otkriveno više od 740 pulsara.

Više otkrića pulsara od strane FAST-a moglo bi pomoći naučnicima da pronađu dokaze o gravitacionim talasima, ili da uspostave autonomno kontrolisane sisteme referentnog vremena, dodao je Điang.

Nazvan "Kinesko nebesko oko", teleskop se nalazi u prirodno dubokoj i okrugloj kraškoj depresiji u jugozapadnoj provinciji Guidžou. Ima recepciju veličine 30 standardnih fudbalskih terena.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.