AAA

TEHNOLOGIJA | 14.02.2016 11:40

Polovina populacije mogla bi da ostane bez posla zbog mašina


Više od polovine svetske populacije moglo bi u naredih 30 godina da ostane bez posla zbog mašina, smatra jedan kompjuterski naučnik koji je rekao da veštačku inteligenciju koja preti ekonomiji ne bi trebalo potceniti.

Moše Vardi, profesor na Univerzitetu Rajs, izjavio je da tehnologija predstavlja suptilnu pretnju, ističući da bi veštačka inteligencija mogla da dovede globalnu nezaposlenost na nivo od 50 odsto, uklanjajući poslove srednje klase i povećavajući nejednakost.

Gardijan prenosi da je Vardi kazao svojim kolegama da bi ta promena mogla da se dogodi za 30 godina, a da bi nekoliko profesija bilo imuno na posledice veštačke inteligencije.

"Približavamo se vremenu kada će mašine moći da zamene ljude na skoro svakom zadatku", rekao je naučnik.

"Verujem da društvo mora da se suoči s ovim pitanjem pre nego što nas pogodi: Ako su mašine sposobne da urade skoro svaki zadatak koji može čovek, šta će raditi ljudi?", upitao je Vardi.

Britanski fizičar Stiven Hoking i direktor Tesle Elon Musk prethodno su naveli slična upozorenja.

Hoking je rekao da veštačka inteligencija može da doneti "nove načine da stvari krenu po zlu" za opstanak čovečanstva, a Musk je kazao da ona predstavlja "najveću egzistencijalnu pretnju".

KOMENTARI

Broj komentara : 1

Markoresko15/02/2016 15:35

I danas 10 posto zaposlenih doprinosi firmi dok su ostali statisti koji tu i tamo nesto malo doprinesu, a u vecini su paraziti. Gazda spada u najveceg parazita koji skoro u opste nista ne radi, a placen je najvise od svih. I sada i u buducnosti nije poenta u tome koliko radis, nego kako se bogatstvo raspodeljuje zaposlenima. Neka rade roboti ako ce radnici dobijati platu jer su na platnoj listi, ali ako kapitalista sem robota ne zaposli nikog to nije drustveno odgovorno ponasanje i drzava bi trebalo da uvede red u raspodelu bogatstva, bez obzira na doprinos koji radnici realno daju.

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.