AAA

TEHNOLOGIJA | 27.12.2016 09:45 > 27.12 10:13

Kina planira da spusti sondu na nevidljivu stranu Meseca (VIDEO)

Kina planira da ubrza razvoj svemirske industrije i postane prva zemlja koja će oko 2018. godine svoju letelicu malom brzinom spustiti na nevidljivu stranu Meseca.

Peking nastoji i da uspešno lansira svoju prvu sondu na Mars do 2020. godine i tako istraži uzorke sa Crvene planete i Jupiterov sistem. Misija bi trebalo da omogući istraživanja o pitanjima evolucije Sunčevog sistema i potrage za vanzemaljskim životom.

"Istraživanje kosmosa, razvoj svemirske industrije i izgradnja Kine u svemirsku super silu jeste san kojem neprekidno težimo", navodi se u dokumentu vlade o politici Kine u oblasti svemirskih istraživanja u narednih pet godina.

Kina svemirski program sprovodi u mirnodopske svrhe, da bi garantovala nacionalnu bezbednost i sprovodila naučna istraživanja, piše u beloj knjizi koju je danas objavila kancelarija za informisanje kineske vlade.

Kina stavlja naglasak na razvoj svemirske industrije  -  simbol nacionalnog prestiža koji treba da doprinese ugledu zemlje u svetu.

Agencija AP navodi da, iako se u dokumentu kineske vlade ne navodi, cilj Pekinga je možda i uspešno slanje astronauta na Mesec.

Kineski astronauti su u novembru, posle mesec dana provedenih na svemirskoj stanici, završili najdužu kinesku ekspediciju u kosmosu.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.