AAA

TEHNOLOGIJA | 05.01.2017 20:40 > 05.01 21:25

Bitkoin izgubio petinu vrednosti

Virtuelna valuta bitkoin, čija je vrednost prethodnih meseci znatno porasla zahvaljujući transakcijama u Kini, danas je naglo pala za 20 odsto.

Virtuelna valuta, koju ne kontroliše nijedna centralna banka, jutros je dostigla rekordni nivo od 1.165,89 dolara, ali je posle podne izgubila 20 odsto svoje vrednosti i pala na 950,5 dolara.

Vrednost bitkoina od njegovog nastanka 2009. stalno fluktuira. U avgustu je posle navoda o kradji bitkoina u vrednosti od desetina miliona dolara, njegova vrednost pala za više od 20 odsto.

Bitkoin nastaje komplikovanim kompjuterskim procesima, a prodaje se i kupuje preko internata, mada se može koristiti i za plaćanje robe i usluga.

Bitkoin je popularan pošto omogućava neposredne transakcije, kupovinu dobara i usluga i razmenu novca bez banaka, kreditnih kartica i drugi trećih strana.

Kritičari zameraju nedostak transparentnosti kod bitkoina kakav postoji medju centralnim bankama koje obično izdaju valute, kao i to što se lako može koristiti za ilegalnu trgovinu narkoticima oružjem i drugom spornom robom.

Pošto postoji ograničena količina bitkoina koja se može napraviti  -  21 milion jedinica, a više od tri četvrtine je već stvorena, njegova vrednost raste. Rastu je takodje doprinelo slabljenje tradicionalnih valuta u odnosu na dolar.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.