AAA

TEHNOLOGIJA | 06.01.2017 17:15

Astronauti u šetnji pomagali robotu


Astronauti su danas izašli u svemirsku šetnju kako bi prikačili nove baterije na strujnu mrežu Medjunarodne svemirske stanice.

Pre nego što su izašli, komandant Šejn Kimbro i Pegi Vitson, imali su pomoć robota koji je uradio najteži deo posla.

Kontrolori leta su iz Hjustona tokom cele protekle nedelje upravljali robotom, udaljenim 400 kilometara, koji je menjao više od deset godina stare nikl-hidrogen baterije i stavljao nove litijum-jonske. Rukovanje tim baterijama, od kojih je svaka veličine pola frižidera, bilo je veoma nezgodno i sporo.

Danas su Kimbro i Vitsonova imali zadatak da spoje tri nove baterije koje je prošlog meseca isporučio Japan. Sledećeg petka biće priključene još tri u okviru projekta promene baterija na solarnom sistemu stanice.

Nasa očekuje da će biti potrebno dve do tri godine da se promeni svih 48 nikl-hidrogen baterija koje čine solarni sistem za napajanje strujom. Nove, litijum-jonske baterije, toliko su efikasne, da će ih biti potrebno dvostruko manje, što će uštedeti prostor.

Domar medjunarodne svemirske stanice, dugoruki robot Dekstr, odstranio je stare i stavio nove baterije u seriji manevara koji su počeli 31. decembra. On je i olabavio šrafove na posebnim metalnim pločama koje su stigle sa novim baterijama. Ugradnja tih ploča, zajedno sa strujnim i kablovima za podatke, bio je posao za dvoje astronauta.

Glavni astronaut Nase Kristofer Kasidi rekao je da lepljivi šrafovi često predstavljaju problem za astronaute, tako da su bili veoma zadovoljni što je taj posao preuzeo Dekstr. On je namontiran na kraju robotske ruke stanice, i svojim rukama dugim 3,5 metara lako je prebacio baterije sa kraja na kraj stanice, duge oko 70 metara.

"Veći deo toga je za nama i radujemo se relativno, nadam se da neću da nas ureknem, glatkom danu rada s baterijama", rekao je Kasidi tokom svemirske šetnje.

Svemirske šetnje spadaju u visoko-rizične aktivnosti, pa je uvek poželjno što više smanjiti spoljašnje aktivnosti, rekli su zvaničnici Nase. Zapravo, skoro kao podsetnik, glavni kontakt kontrole leta za astronaute u šetnji bio je Italijan Luka Parmitano, koji se 2013. skoro udavio tokom šetnje, kada mu se kaciga preplavila vodom iz sistema za hladjenje njegovog svemirskog odela. On je rukovodio svakim pokretom Kimbroa i Vitsonove.

Većina starih baterija biće bačena zajedno s drugim staničnim djubretom i izgoreće u atmosferi kasnije ovog meseca u japanskom brodu za snabdevanje koji je isporučio nove baterije. Sledećim isporukama stići će još litijum-jonskih baterija.

Ovom, sedmom, šetnjom, Vitsonova je izjednačila rekord u broju svemirskih šetnji jedne žene. U 56. godini ona je najstarija i najiskusnija astronautkinja.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.