AAA

TEHNOLOGIJA | 07.04.2017 23:45 > 08.04 10:35

Britanske naučnice pokušavaju da sačuvaju mirise iz prošlosti

Inspirisane mirisom starog papira, dve britanske naučnice su pokušale da identifikuju mirise iz prošlosti, počevši od jednog veličanstvenog dvorca iz 15. veka, da bi se mirisi sačuvali za buduće generacije.

Naučnice su boravile su dvorcu Noul (Knole House) na jugu Engleske. One su pokušale da identifikuju i sačuvaju mirise knjiga, rukavica, starih gramofonskih vinilnih ploča na 33 obrtaja, i čak i voska kojim se maže parket.

One su izdvojile mirise ekstrakcijom isparljivih nota mirisa uz pomoć hromatografije koja omogućava razdvajanje različitih supstanci.

"Mirisi nam pomažu da se lakše povežemo sa istorijom, na ljudski način", rekla je doktorantkinja Londonskog Koledža Sesilija Bembajbr koja je radila na istraživanju.

Ona je rekla da je cilj istraživanja izdvajanje mirisa koji imaju "kulturnu vrednost" i njihovo očuvanje.

Autorke studije su ranije imale studiju o mirisu papira koji su dale ispitanicima da ga identifikuju.

Ispitanici su pretežno odgovarali da ih miris podseća na čokoladu, drvo, kafu, a neki su čak rekli na čarape, tamjan i farmu. Neki su rekli da je miris slatkast, da podseća na budj i drvo.

Autorke studije su rekla da bi mogao da se otvori "arhiv mirisa" jer mnogim mirisma preti nestanak, a na taj način bi bili sačuvani.

"Mogli bismo da sačuvamo miris londonskog metroa. Zašto da ne? Znamo da nije lep, ali nama je taj miris dobro poznat", rekle su autorke istraživanja.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.