AAA

TEHNOLOGIJA | 13.05.2017 08:30 > 13.05 16:45

Najveći do sada sajber napad pogodio evropske bolnice, železnice, banke...


Sajber napad koji je pogodio brojne kompanije i organizacije u 99 zemalja sveta do sada je najveći takav napad po obimu, saopštila je danas evropska policijska agencija Europol. Napad nije zabeležn u Srbiji.

Napad kojim je traženo plaćanje stotina dolara otkupa za ponovni pristup kompjuterskim sadržajima izvršen je na oko 75.000 kompjuterskih sistema, a najviše su pogodjene evropske zemlje, uključujući i Rusiju, javio je Bi-Bi-Si (BBC).

Jedna od pogodjenih organizacija je i britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS), čiji su kompjuteri širom zemlje obarani "jedan po jedan".

Preko ubačenog virusa "Vonakraj" (WannaCry), za ponovni pristup podacima zahtevalo se plaćanje 300 dolara po kompjuteru, u virtuelnoj valuti bitkoin. Zbog toga što bolnice nisu mogle da pristupe podacima pacijenata, otkazane su operacije.

Medju pogodjenim organizacijama je i Nemačka železnica (Deutsche Bahn), koja je saopštila da noćašnji napad nije poremetio vozni saobraćaj, ali da monitori sa obaveštenjima o dolascima i odlascima vozova na njenim stanicama nisu radili, javio je Asošiejted pres.

Prema nekim izveštajima, Rusija je najviše pogodjena sajber napadom, a na meti su bile njene banke, ministarstva unutrašnjih poslova i zdravlja, kao i ruska železnica i drugi najveći mobilni operater u toj zemlji.

Francuski proizvodjač automobila Reno (Renault) morao je zbog napada da obustavi proces proizvodnje u nekim fabrikama u Francuskoj i Sloveniji.

Pogodjen je i veliki broj firmi u Španiji, kao i američka kompanija za isporuke Fedeks (FedEx) i portugalski Telekom.

Još se ne zna ko je odgovoran za napad, ali se veruje da je softver koji je korišćen za napad razvila američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) kako bi iskoristila slabosti u sistemima "Vindouz" (Windows) kompanije Majkrosoft, javio je Bi-Bi-Si.

Europol je upozorio da je potrebna "kompleksna medjunarodna istraga" kako bi se identifikovali krivci.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da u Srbiji do danas nije bilo prijavljenih slučaja "sajber napada" koji je pogodio više desetina država u noći izmedju petka i subote i preporučio gradjanima šta da urade kako bi se zaštitili.

"Iako do sada nije bilo prijavljenih ovih slučajeva, MUP i Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal pozivaju gradjane i privredne subjekte da, ako su bili napadnuti izmedju petka i subote, o tome obaveste policiju i tužilaštvo", navodi se u saopštenju.

Ističe se i da "policija i Posebno tužilaštvo prate ovu situaciju i razmenjuju podatke sa Interpolom, Europolom i drugim medunarodnim organizacijama".

Gradjanima je savetovano da "ne otvaraju mejlove, drugu elektronsku poštu i priloge od pošiljaoca koji nisu poznati, koje ne očekuju ili koji su sumnjivi".

Savetovano im je da "otvaraju linkove na internetu, e-mailovima ili čet porukama samo ako su potpuno sigurni u pošiljaoca ili navedenu internet stranicu".

"MUP je savetovao gradjanima i da redovno bezbedno kopiranje svih važnih podatke na računaru (bekap), kako bi u slučaju blokiranja 'ransomwerom' uvek imali rezervnu kopiju podataka i time izbegli da budu žrtva ucene.

Objašnjava se da se "za blokiranje podataka koriste ključevi za šifrovanje koje je skoro nemoguće dešifrovati i da se za otkup isključivo traže bitkoini kao digitalna kripto-valuta kod koje je nemoguće locirati korisnika, odnosno napadača".

"Ransomware" je vrsta računarskog zlonamernog softvera koji se tajno instalira na računarima žrtve i koji nakon toga kriptuje sve podatke na računaru, odnosno blokira ih i sprečava vlasnika da ih koristi.

Žrtva istovremeno dobija poruku u kojoj se navodi da je potrebno da plati otkup napadaču kako bi podaci na računaru bili odblokirani a otkup se uvek traži u virtuelnoj kripto-valuti bitkoin.

Zbog sofisticiranosti napada, stručnjaci veruju da iza napada stoji kriminalna organizacija, preneo je u prvim reakcijama BBC

Miko Hiponen, glavni istraživač, nazvao je ovaj napad "najvećim rensomver napadom u istoriji".

Eksperti za bezbednost iz Kasperski laba i Avast softvera saopštili su da je Rusija najviše pogodjena, a zatim Ukrajina i Tajvan.

Glavni istraživač za bezbednost Kasperskog Kurt Baugartner kaže da je virus preveden na nekoliko desetina jezika, pa se instrukcije za plaćanje otkupa prikazuju na jeziku na koji je podešen kompjuter.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.