AAA

TEHNOLOGIJA | 13.05.2017 18:40 > 13.05 18:51

Fondacija Šer traži odgovornost medija u izveštavanju o tehnološkom kriminalu

Neprofitna organizacija za zaštitu prava i sloboda u digitalnom okruženju, Fondacija Šer (SHARE), pozvala je danas medije u Srbiji da odgovorno izveštavaju o osetljivim pitanjima i oslanjaju se na pouzdane izvore kada izveštavaju o visokotehnološkom kriminalu.
 
Na sajtu te organizacije navodi se da su dve vesti protekle sedmice uznemirile domaću i svetsku javnost  -  priča o kompjuterskoj igri "Plavi kit", koja navodno sugeriše deci da se povredjuju i ubijaju, i serija hakerskih "otmica" u kojima je širom sveta onesposobljeno na hiljade kompjutera kritične infrastrukture  -  od Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije, do britanskog zdravstva.

"Zabrinutost za bezbednost dece na internetu stigla je i do Srbije gde se, posle napisa u tabloidima o igri koja je navodno prouzrokovala niz samoubistava mladih u Rusiji, oglasilo i Ministarstvo unutrašnjih poslova pozivom roditeljima i školama da nadziru decu i policiji prijavljuju sumnjivo ponašanje. Poput tabloida, i nadležno ministarstvo je pogrešno identifikovalo 'Plavog kita' kao video igru, što dodatno zbunjuje javnost", navodi se u tekstu.

Dodaje se i da su britanski tabloidi početkom aprila preuzeli slične izveštaje iz istočnoevropske štampe, ali da je tamošnji Nacionalni centar za bezbedni internet konstatovao da je reč o neproverenim glasinama i lažnim vestima.

"Medijske organizacije koje se bave proverom činjenica su zaključile da je u pitanju širenje panike lažnim vestima. Šer CERT poziva medije da odgovorno izveštavaju o osetljivim pitanjima i konsultuju pouzdane izvore", saopštila je ta organizacija.

Fondacija Šer registrovala je prvi poseban Centar za prevenciju bezbednosnih rizika u informaciono komunikacionim sistemima (CERT).

Dodaje se i da se, u 99 zemalja sveta odigrao masovni napad softverom koji zaključava podatke u napadnutom kompjuteru, a da bi ga napadač oslobodio, traži novac i "otkupnina" raste iz sata u sat.

Medjutim, u Srbiji nije zabeležen slučaj tog napada, nazvanog "vonakraj" (WannaCry), ukazao je Šer.

Ipak, ta vrsta napada je poslednjih godina sve češća, budući da napadačima može doneti brzu zaradu, i to u bitkoinima, elektronskoj valuti kojoj je veoma teško ući u trag.

Maliciozni kod se najčešće distribuira mejlom, ili na sličan način koji je direktno upućen žrtvi, a povezane uredjaje inficira putem "računarskog crva", malog programa koji se samostalno kreće kroz mrežu, s jednog kompjutera na drugi i napada sve koji nisu dovoljno bezbednosno zaštićeni.

Program "WannaCry" eksploatiše nedostatke operativnog sistema Windows (EternalBlue), koje je detektovala američka bezbednosna služba (NSA), a aprilu ove godine ih je, u znak protesta protiv američkog predsednika Donalda Trampa, objavila grupa koja se naziva "The Shadow Brokers".

Veliki broj napadnutih računara koristi stari operativni sistem Windows XP ili neažuriranu verziju novijih sistema, u kojima ovaj bezbednosni nedostatak nije uklonjen, čime je praktično omogućena distribucija malicioznog softvera.

"Kao preventivna mera za ovu i mnoge druge vrste napada, preporučuje se redovno ažuriranje računarskih programa, naročito operativnog sistema, korišćenje kredibilnih antivirus i zaštitnih (firewall) softvera, te redovna izrada rezervnih kopija podataka, za slučaj da do napada ipak dodje", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su bez obzira na rasprostranjenost napada "ransomware" ("otmica i ucena"), mehanizmi zaštite  identični, kao i u slučaju napada na samo jedan računar.

"Ukoliko su ti mehanizmi implementirani, čak i kada ransomware napad poprimi globalne razmere, situacija nije alarmantna", saopštio je Centar za prevenciju bezbednosnih rizika u informaciono komunikacionim sistemima (CERT) Fondacije Šer.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.