AAA

TEHNOLOGIJA | 01.06.2017 16:00 > 01.06 17:06

Holandija predstavila futurističku probnu cev za brzi transport (VIDEO)


Holandska tehnološka startap kompanija i jedna gradjevniska firma danas su predstavile probni futuristički brzi transportni sistem nazvan Hajperlup (Hyperloop).

To je prvi korak ka razvoju ovog sistema u Holandiji i drugim zemljama.

Hajperlup prvo je predložio 2013. suosnivač privatne svemirske kompanije Spejseks i Tesla motorsa Ilon Mask (Elon Musk) da se ljudi prevoze u "kapsulama" kroz cev brzinama od oko 1.126 kilometara na sat. Zamisao je da kapsule unutar cevi lebde na tankom sloju vazduha i da ih pokreću elektromagnetni motori unutar svake kapsule.

Nova probna instalacija duga 30 metara sa cevima prečnika 3,2 metra postavljena je na Tehničkom univerzitetu u Delftu.

Tim Hauter, generalni direktor firme Hardt Global Mobiliti, koja radi na projektu zajedno s gradjevinskom kompanijom BAM, rekao je da je njihov cilj da budu dostupni ljudima koji svakodnevno putuju na posao.

On je opisao sistem kao neku vrstu transportnog sistema visoke brzine na zahtev.

Hauter je deo tima studenata s tog univerziteta koji je pobedio na takmičenju za Hajperlup koji je Mask organizovao u januaru.

On je rekao da će cev prvo da se koristi za testiranje na niskim brzinama u vakumu.

"Tako da će postojati vozilo u cevi koje se kreće napred nazad pomoću našeg sistema levitacije, uz sistem stabilizacije i obezbedjenja" rekao je on.

Njegova startap firma želi da izgradi duži sistem za velike brzine da testira skretanja i prebacivanja iz jedne u drugu traku. Zatim Hardt namerava da u naredne četiri godine počne izgradnju trase Hajperlupa izmedju dva grada.

Holandska ministarka za infrastrukturu i okolinu Melani Šulc van Hagen rekla je da sistem Hajperlup može da učvrsti položaj Holandije u teretnom saobraćaju, posebno zbog prevozu ostatak Evrope tereta koji stiže u holandsku luku Roterdam.

"Ako onda možete da prevozite robu brzo do ostatka Evrope, to je vrlo važno za konkurenciju", rekla je ona.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.