AAA

TEHNOLOGIJA | 12.07.2017 22:20 > 12.07 22:53

Završen prvi test futurističkog voza u SAD

Američka startap kompanija Hajperlup uan (Hyperloop One) koja razvija futuristički superbrzi voz "Hajperlup" uspešno je izvršila prvi test sistema magnetne levitacije, saopšteno je danas iz te kompanije.

Koncept "Hajperlupa" zasniva se na kapsulama koje u vazduhu održavaju magneti i koje kroz tunele jure brzinama i do 1.200 kilometara na sat.

Ovu ideju, koja u svetu prevoza nije nova, oživeo je 2013. Ilon Mask, mozak iza električnih automobila Tesla i svemirskog programa SpejsEks (SpaceX).

Testovi su vršeni u maju u pustinji blizu Las Vegasa. Testirana mašina se podigla iznad šina i letela oko pet sekundi zahvaljujući magnetima, dostigavši pritom brzinu od 112 kilometara na sat, navodi se u saopštenju.

"Stvorili smo prazninu i bukvalno smo ubacili nebo u tunel, kao da letite na visini od 60.000 metara", navela je kompanija, koja je već sa uspehom testirala potisni sistem.

Ovoga puta su testirani motor, magnetna levitacija i elektromagnetne kočnice.

Takodje, kompanija je objavila da je napravila prototip kapsule od aluminijuma i ugljeničnih vlakana, namenjene prevozu ljudi i tereta kroz tunele. Dužina kapsule je 8,5 metara.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.