AAA

TEHNOLOGIJA | 25.07.2017 11:20 > 25.07 11:35

Filip Moris u Rumuniji ulaže pola milijarde evra u proizvodnju bezdimnog duvana

Kompanija Filip Moris internešenel (PMI) planira da uloži 490 miliona evra da svoju fabriku cigareta u Rumuniji transformiše u visokotehnološku kompaniju za proizvodnju patrona za svoje elektronske uredjaje "ajkos" za bezdimno pušenje duvana (IQOS).

Elektronski uredjaj ajkos zagreva, a ne sagoreva patrone duvana, pri čemu se zadržava isti nivo nikotina i ukus duvana, ali nema dima i pepela.

Transformacija fabrike u Otopeniju, blizu Bukurešta, u postrojenje za proizvodnju specijalno dizajniranih patrona pravog, ali bezdimnog duvana (HEETS), već je počela i očekuje se da će biti završena do 2020. godine.

Fabrika, u kojoj sada radi 600 ljudi, zaposliće još oko 300 radnika, navodi se u saopštenju PMI.

"Naša investicija u Rumuniji pokazuje našu posvećenost budućnosti u kojoj će proizvodi bez dima zameniti cigarete. Podstiče nas to što je 2,9 miliona pušača širom sveta već prestalo da puši i prešlo na ajkos", izjavio je generalni direktor preduzeća Andre Kalancopulos.

PMI je već najavio otvaranje postrojenja za proizvodnju patrona u Švajcarskoj, povećanje kapaciteta u fabrici u Italiji, i još jedno postrojenje u Nemačkoj.

Takodje će transformisati svoje fabrike cigareta u Grčkoj i Rusiji, tako da do kraja 2018. planira da ima ukupni godišnji proizvodni kapacitet od 100 milijardi patrona duvana.

Ajkos se može naći u 27 zemalja širom sveta, a na rumunsko tržište je ušao krajem 2015. godine.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.