AAA

TEHNOLOGIJA | 08.09.2017 13:45

Proglašeni pobednici prvog UniCredit Hakatona

Dvodnevni hakaton, u čijem fokusu je bilo pronalaženje rešenja u skladu sa novom PSD2 regulativom, održan je u Ljubljani, 2. i 3. septembra. Učesnici su bili programeri, dizajneri i svi oni koji razmišljaju na drugačiji način iz čitavog sveta. Pobednički timovi su osvojili novčane nagrade i priliku da predstave svoje projekte najvišem menadžmentu UniCredit Grupe u okviru Divizije za poslovanje u Centralnoj i istočnoj Evropi, ali i mogućnost da učestvuju u implementaciji rešenja.

UniCredit je, u saradnji sa kompanijom ABC Accelerator, pokrenuo prvi UniCredit Hakaton u CIE, globalno takmičenje koje je održano u Ljubljani 2. i 3. septembra 2017. godine.

Programeri, predstavnici Fintech Start-up-ova i softverskih kompanija su udružili snage sa zaposlenima UniCredita koji su se prijavili za inicijativu i oformili 12 medjunarodnih timova. Učesnici su bili iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke Republike, Madjarske, Italije, Poljske, Rumunije, Rusije, Srbije, Slovenije, Švajcarske, Turske, pa čak i iz Japana.

Oslanjajući se na novu regulativu, u skladu sa kojom će sve finansijske institucije Evropske unije morati da obezbede pristup podacima sa računa njihovih klijenata, izazov Hakatona je bio "Kako kreirati vrednost upotrebom informacija o računima klijenata".

To praktično znači da su timovi imali zadatak da razviju, na primer, aplikaciju ili platformu za analizu podataka klijenata sa ciljem da obezbede bolje iskustvo za klijenta.

Pobednički timovi, koji su proglašeni u nedelju, 3. septembra, na kraju intenzivnog dvodnevnog takmičenja, su:

1. mesto (dobitnici 5.000 evra)
Emre Erol, Turska
Gün Makinabakan, Turska
Cahit Taşkın, Turska
Recep Tiryaki, Turska
Tanja Arsenijević, Srbija (UniCredit Banka Srbija)
Nikolina Cvitanović, Hrvatska (Zagrebačka Banka)
Todor Kondev, Bugarska (UniCredit Bulbank)

2. mesto (dobitnici 3.500 evra)
Petra Fon, Slovenija
Boštjan Pišler, Slovenija
Ivan Litsvinenka, Italija
Aleksander Zaras, Poljska (UniCredit Business Integrated Solutions)
Aron Nemeth, Mađarska (UniCredit Banka Mađarska)
Gabor Koros, Mađarska (UniCredit Bank Mađarska)

3. mesto (dobitnici 1.500 evra)
Iztok Sebič, Slovenija
Giuseppe Guarnieri, Italija
Alessandro Panza, Italija
Amadej Tauses, Slovenija
Marina Sinitsyna, Rusija (UniCredit Banka Rusija)
Alisa Tarada, Rusija (UniCredit Bank Rusija)

"Timovi su predstavili zaista mnogo sjajnih ideja koje se odnose na PSD2; od kojih su neke već razvijene, dok su druge tek u začetku. Postojanje konzistentnog poslovnog slučaja, demo radna verzija, same prezentacije i kreativnost ideja bile su glavne karakteristike koje smo uzimali u obzir prilikom izbora pobednika. Iako je UniCredit Hakaton završen, ovo nije kraj. Najbolji timovi će predstaviti svoju kreativnu ideju najvišem menadžmentu UniCredit Grupe u okviru Divizije za poslovanje u Centralnoj i istočnoj Evropi, a imaće i mogućnost da se pridruže našim timovima prilikom implementacije rešenja", rekao je Sersjo Marino, član Izvršnog odbora UniCredit Banke Slovenija.

"UniCredit Hakaton nam je omogućio da vidimo šta ljudi koji dolaze iz različitih okruženja mogu da urade zajedno, razvijajući ideje koje se mogu kasnije primeniti u praksi. Mi, u UniCreditu, verujemo u inovacije i u tom kontekstu usvojili smo agilan okvir poslovanja koji promoviše novi način rada i bolje se prilagodjava okruženju koje se brzo menja. Ovakav pristup, u kojem različiti timovi saradjuju kako bi ranije isporučili sva rešenja, pomogao nam je i u samom takmičenju. Ponosni smo na rezultate i čestitamo pobedničkim timovima", dodao je Franćesko Verćezi, direktor Odeljenja agilnosti za CIE u okviru UniCredit Grupe.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.