AAA

TEHNOLOGIJA | 29.09.2017 18:30 > 29.09 18:41

Ilon Mask želi na Mars 2022. godine (VIDEO)

Osnivač kompanije SpejsEks (SpaceX) Ilon Mask otkrio je danas ambiciozni projekat o slanju svemirskog broda na Mars u roku od pet godina i prevoz ljudi na Zemlji u rekordnom vremenu.

Mask je projekat izneo na svetskom kongresu kosmonautike u Adelejdu, gde je okupljeno oko 4.000 eksperata.

SpejsEks je već počeo rad na projektu medjuplanetarnog transportnog sistema sa kodnim nazivom "Velika j... raketa" (Big F..ing Rocket BFR), naveo je on. Proizvodnja prve letelice bi trebalo da poče za šest do devet meseci.

"Uveren sam da ćemo moći da proizvedemo letelicu i lansiramo je u roku od pet godina", izjavio je Mask.

Cilj je da najmanje dva transportna broda slete na Mars 2022, sa glavnom misijom pronalaska najboljeg mogućeg izvora vode.

Tim letelicama bi bila preneta i infrastruktura dovoljna za preživljavanje na Marsu, pre nego što se 2024. tamo upute ljudi.

Mask je rekao da će se projekat finansirati lansiranjem satelita, uslugama na svemirskim stanicama i misijama na Mesecu.


Brodovi iz sistema BFR služiće i na Zemlji, skraćivanjem putovanja izmedju najvećih gradova na manje od pola sata.

Prema Maskovim predvidjanjima, distanca od Bangkoka do Dubaija bi se prelazila za 27 minuta dok bi od Tokija do Nju Delhija bilo potrebno pola sata.

"Kada se izadje iz atmosfere, išlo bi samo, bez turbulencija, bez ičega. Nema vremenskih uslova i velike distance se mogu savladati za manje od pola sata. Ako takve stvari pravimo za Mesec i Mars, zašto ih ne bismo iskoristili i na Zemlji", rekao je šef SpejsEksa.

Dostizanje i kolonizacija Marsa su za poslovne ljude i javnost naredni veliki korak u istraživanju svemira i to se nametnulo kao važna tema kongresa u Adelejdu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.