AAA

TEHNOLOGIJA | 19.10.2017 23:30

Alfabet investira mlijaru dolara u Lift

Kompanija Alfabet (Alphabet Inc.), vlasnik Gugla (Google), investiraće milijardu dolara u servis za prevoz Lift (Lyft), čime je povećala razdor s Uberom.

Alfabet će preko svoje kompanije Kapitaldži (CapitalG) uložiti novac u Lift čija se vrednost, pošto nije na berzi, procenjuje na 11 milijardi dolara, preneo je AP.

Lift je daleko manja kompanija od Ubera čija se vrednost procenjuje na skoro 70 milijardi dolara, ali je u problemima zbog internih sporova oko rukovodstva i navoda o seksualnim uznemiravanjima zbog čega je iz kompanije otišao jedan od osnivača Trevis Kalanik.

Lift želi da iskoristi previranja u Uberu da proširi svoje tržište u više američkih gradova. Sada njihove vozače može da pozove 95 odsto stanovništva SAD, dok je početkom godine to moglo 54 odsto.

Gugl je bio medju prvim investitorima u Uberu i ima udeo u toj kompaniji, ali je i u sukobu s njom. Guglovo odeljenje za samonavodeća vozila Vajmo (Wazmo) tužilo je Uber navodeći da je ta kompanija angažovala neke od njegovih inžinjera u okviru plana za kradju poslovnih tajni. Sudjenje je zakazano za decembar, i ako Vajmo dobije slulčaj, Uber će možda morati da plati milijarde dolara.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.