AAA

TEHNOLOGIJA | 17.12.2017 14:45

Svemirska kapsula Spejs iks isporučila božićnu pošiljku Medjunarodmnoj svemirskoj stanici


Reciklirana svemirska kapsula Spejs iks (SpaceX) stigla je danas na Medjunarodnu svemirsku stanicu u orbiti Zemlje i donela opremu za naučne eksperimenta, hranu i zalihe.

Astronauti Američke svemirske agencije (NASA) iskoristili su veliku robotsku ruku da privuku kapsulu Dragon, navodi agencija AP.

Kapsula, koja je 2015. istovarila isporuku NASA, je drugi put u misiji na Medjunarodnoj svemirskoj stanici.

Astronaut Džo Akaba rekao je da se radi o veoma lepoj letelici i dodao da raduje što će "uroniti" u nju i doneti malo nauke na brod.

Svemirski brod je lansiran u petak iz Floride na raketi Falkon. Ovo je prvi put da je Spejs iks iskoristio i recikliranu raketu i recikliranu kapsulu na njenom vrhu, da smanji troškove lansiranja.

Kapusula je donela zalihe i opremu za naučne eksperimente, uključujući laboratorijske miševe i seme ječma, za pokušaj firme Badvajzer da napravi "pivo iz svemira".

Kapsula Dragon, jedina svemirska letelica koja može da dostavi teret i vrati se na Zemlju, ostaće u svemiru do sredine januara.

Ranije danas je ruska kapsula Sojuz lansirana prema Medjunarodnoj svemirskoj stanici, s trojicom astronauta iz Rusije, Japana i SAD koji će zameniti deo posade.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.