AAA

TEHNOLOGIJA | 09.01.2018 19:25

Spejs eks: Lansiranje tajnog satelita vlade SAD se normalno odvilo


Lansiranje u nedelju tajnog američkog satelita odvilo se normalno, saopštila je danas američka kompanija Spejs eks (Space X) posle medijskih izveštaja da se satelit izgubio.

"Posle pregleda svih podataka o lansiranjima do danas, lanser Falkon 9 (Falcon) je izvršio ispravno sve manevre u nedelju uveče. Ako mi, ili neko drugi, otkrijemo dodatnim analizama da to nije bilo tako, odmah ćemo obavestiti javnost", rekla je generalna direktorka kompanije Gvin Šotvel.

"Informacije objavljene suprotno ovome su kategorički netačne", rekla je ona, dodajući da zbog "tajne prirode tereta" Spejs eks ne može da iznese više detalja.

Pozivajući se na vladine i druge izvore, list Vol strit džornal (Wall Street Journal) preneo je danas da satelit Zuma, u proizvodnji američke firme Nortrop Gruman (Northrop Grumman), nije stigao do orbite jer se nije dobro odvojio od rakete koja ga je lansirala.

List je dodao da bi prema informacijama članova Kongresa, gubitak tog uredjaja mogao da košta nekoliko milijardi dolara.

"Budući da analize podataka ne ukazuju na neke operativne i druge probleme, nastavljamo aktivnosti daljih lansiranja", rekla je direktorka Spejs eksa i dodala da su u toku pripreme za lansiranje krajem januara naredne rakete.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.