AAA

TEHNOLOGIJA | 20.07.2015 15:55 > 20.07 22:50

Stiven Hoking u potrazi za vanzemaljskim životom

Fizičar Stiven Hoking pridružio se ruskom biznismenu Juriju Milneru u pokretanju nove potrage za vanzemaljskim životom.

Hoking i Milner su saopštili da će program Brejktru inišativs (Breakthrough Initiatives) od sto miliona dolara, koje finansira Milner, koristiti kompjutersku snagu kao nikad dosad u istraživanju svemira.

Hoking je ponudio podršku Milnerovom projektu Brejktru inišativs (Breakthrough Initiatives) za potragom za vanzemaljskom inteligencijom.

"Nema većeg pitanja. Vreme je da se posvetimo pronalaženju odgovora u potrazi za životom izvan Zemlje", rekao je Hoking.

Milner, milijarder rođen u Rusiji koji je investirao u više internet kompanija kao što su Fejsbuk (Facebook), Zinga (Zynga) ili Tviter (Twitter), rekao je da se snaga i inovacije Silikonske doline mogu iskoristiti za pretragu celog Mlečnog puta i obližnjih 100 galaksija.

Pored korišćenja nekih od najmoćnijih teleskopa na svetu, projekt će podržati i kompjuterska platforma "SETi u kući" (SETI(at)home) koja treba da uključi milione ljudi koji će donirati višak kompjuterske snage za svetsku mrežu, i tako analizirati podatke u potraži za životom van Zemlje.

Milner je rekao da će to biti dosad najšira pretraga i da će u jednom danu dati podatke za koje je ranije bila potrebna cela godina.

"Inteligentni smo, živi smo, moramo znati", rekao je Hoking.

 

KOMENTARI

Broj komentara : 1

Ludi Milojko21/07/2015 10:34

Stevhen Hawkings prije nekoliko godina izjavio da ne kontaktiramo sa van zemaljcima da bi ne nas otkrili zasto se bojeo da jednog dana oni nasu planetu bi okupirali. A sada kaze obrnuto. On ne prica drugi prica za njega. Kakva glupost.

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.