AAA

TEHNOLOGIJA | 07.06.2018 12:45 > 07.06 13:40

Institut za evropske poslove: Internet prezentacije institucija Srbije neuredne i neažurirane

Internet stranice i nalozi institucija Srbije na društvenim mrežama su uglavnom nedovoljno razvijeni, neuredni, neprilagodjeni korisnicima i bez osnovnih informacija, a komunikacija s gradjanima je tu gotovo nemoguća, pokazuje istraživanje Instituta za evropske poslove o vidljivosti institucija Srbije na internetu. Istraživanje je obuhvatilo 30 državnih institucija koje su zadužene za funkcionisanje javne uprave i sprovodjenje ustavnih i zakonskih načela.

U istraživanju se navodi da u komunikaciji s gradjanima institucije često ne odgovaraju na elektronske poruke poslate preko portala, a komunikacija je otežana jer nema ni jasnog kontakta kome se obratiti za pomoć, kao i zbog toga što se u delu sa kontaktima nalaze podaci koji upućuju na "centralu".
Suprotno zakonu, Informatori o radu se često ne objavljuju jednom godišnje. Kao primer naveden je slučaj portala Kancelarije za Kosovo i Metohiju na kojem se nalazi informator iz 2014. godine.

Kao izuzetno nepregledna stranica navedena je internet prezentacija Ministarstva zdravlja Srbije.

Sedam ministarstva nema odeljak sajta na engleskom jeziku, dok je retkost višejezičnost, uključujući i jezike nacionalnih manjina.

Kao pozitivni primeri navedeni su portali Skupštine Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva spoljnih poslova.

Internet stranica Vlade Srbije redovno objavljuje saopštenja i ažurira informacije, ali je ta stranica "stara već nekoliko mandata".

U istraživanju se navodi da izgleda kao da nijedna od institucija još nije "pojmila važnost i raspostranjenost društvenih mreža", te pet institucija nema nalog ni na jednoj društvenoj mreži Ministarstvo za rad, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo gradjavinarstva, Kabinet ministra zaduženog za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća, i Kabinet ministra zaduženog za inovacije i tehnologiju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova najviše je praćeno na svim društvenim mrežama, posebno na Instagramu.

Ministarstva pravde, odbrane i državne uprave aktivna su na Tviteru, a Ministarstvo za evropske integracije na Fejsbuku.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.