AAA

TEHNOLOGIJA | 13.09.2018 18:55 > 13.09 18:56

Šefovi Roskosmosa i NASA-e razgovarali o curenju na MSS (VIDEO)

Šefovi ruske i američke svemirske agencije, Roskosmosa i NASA-e, razgovarali su o misterioznom curenju na Medjunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), saopštio je danas Roskosmos.

Šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin upouznao je administratora NASA Džima Brajdenstajna o ruskoj istrazi o curenju koje je primećeno ranije ovog meseca na letelici Sojuz koja je pristala na MSS. Posada koju je činilo troje Amerikanaca, dvojca Rusa i jedan Nemac su brzo pronašli i zapušili malui rupu koja je izazivala gubitak pritiska.

Roskosmos je naveo da su Rogozin i Brajdenstajn dogovorili da ne izdaju preliminarna saopštenja pre kraja zvanične istrage.

Rogozin je ranije rekao da je rupa mogla nastati tokom proizvodnje ili u orbiti, što je dočekoano s negodovanjem.

Bez spominjanja Rogozina, zamenik ruskog premijera Juri Borisov je juče upozorio protiv da se ne spekuliše da bi posada mogla biti odgovorna za rupu. "Apsolutno je neprihvatljivo bacati senku na ruske kosmonaute ili američke astronaute", rekao je Borisov.

I sam Rogozin je promenio ton, navodeći na Fejsbuku da "širenje glasina i spekulacija o onome što se desilo na MSS ne pomože radu stručnjaka Roskosmosa i da podriva prijateljsku atmosferu medju posadom".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.