AAA

TEHNOLOGIJA | 23.09.2018 16:55

Vozačima u Belgiji preti kazna ako koriste mobilne aplikacije za navigaciju

Vozači u Belgiji koji putem aplikacija mobilnih uredjaja za navigaciju poput "Vaze-a" ili "Google maps" traže zaobilazne pravce u slučaju zagušenosti pojedinih puteva, mogli bi uskoro početi da plaćaju kazne, što je jedna opština već i učinila na opšte čuđenje, i uz pitanje da li je to zakonito.  

Opština Kortenberg u Flandriji, dvadesetak kilometara istočno od Brisela uz auto-put, da bi smanjila gužve na svojim ulicama, piše agencija Hina, postavila je kamere koje očitavaju registarske tablice.
Vlasnici automobila koji ne stanuju u toj opštini, mogu biti kažnjeni s 55 evra samo zbog toga što kroz tu opštinu prolaze u vreme prepodnevnog i popodnevnog "špica".

Većina tih vozača koristi interaktivne aplikacije na mobilnim urdjajima koje ih upozoravaju na zastoje na putu i pokazuju im kako da ih zaobidju prolazeći i kroz tu opštinu čija vlast ne želi takav tranzitni saobraćaj.

U opštini se hvale da su uspeli da prepolove saobraćaj kroz to mesto, a za njihovim primerom povelo se još nekoliko opština koje najavljuju slične mjere.

Međutim, briselski advokat Natali de Vulf upozorila je u izjavi za belgijsku frankofonu javnu radio-televiziju RTBF da opštine zloupotrebljavaju vlast jer svi gradjani imaju slobodu kretanja.

Tako se postavlja pitanje zašto neke registarske tablice mogu, a neke druge ne mogu tim ulicama, zašto u određeno doba dana mogu svi, a u drugo doba dana samo neki.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.