AAA

SVET | 25.12.2016 08:30 > 25.12 10:53

Srušio se ruski vojni avion sa 92 ljudi (VIDEO)

  • Foto: Wikimedia/Kirill Naumenko

Ruski avion sa 92 putnika i članova posade, medju kojima i članovi čuvenog ruskog vojnog hora "Aleksandrov", srušio se u Crnom moru nekoliko minuta posle poletanja iz Sočija, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, avion "tupoljev 154" Ministarstva odbrane prevozio je čuveni ruski hor "Aleksandrov" na koncert u ruskoj vojnoj bazi u Siriji.

Na letelici je bilo 84 putnika i osam članova posade, od kojih više od 60 članova čuvenog ruskog vojnog hora "Aleksandrov", a avion je nestao sa radara ubrzo posle poletanja.

Pad aviona mogao je da bude izazvan tehničkom greškom ili greškom posade, ali ne veruje se da se radi o terorizmu jer je avionom upravljala vojska, rekao je danas jedan ruski vojni zvaničnik.

Viktor Orezov, šef Odbora za odbrambena pitanja u gornjem domu ruskog parlamenta, rekao je za novinsku agenciju RIA Novosti da "potpuno isključuje" terorizam kao mogući uzrok nesreće.

Avion je poleteo u 5.40 minuta po lokalnom vremenu (3.40 po centralnoevropskom vremenu) iz mesta Adler, južno od luke Soči na Crnom moru, na redovnom letu za rusku sirijsku vojnu bazu Hmeimim, kod Latakije, na severozapadu Sirije, navelo je rusko Ministarstvo odbrane.

Služba za vanredne situacije našla je ostatke aviona na 1,5 kilometara od obale Sočija na dubini od 50 do 70 metara, navelo je ministarstvo. Do sada su pronadjena tela četiri poginulih u nesreći.

Prema spisku putnika srušenog aviona koju je objavilo Ministarstvo, u srušenom avionu bila su 64 člana vojnog hora "Aleksandrov", koji je nastupao u inostranstvu kao hor Crvene armije.

Na letelici je bilo i osam vojnika, medju kojima i direktor hora Valerij Hakilov, osam članova posade, devet novinara, dva visoka civilna zvaničnika i direktorka poznate ruske dobrotvorne organizacije.

Ruske javne televizije Prvi Kanal, NTV i Zvezda javile su da je svaka od njih imala po tri svoja zaposlena na avionu.

Portparol predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov je rekao za ruske agencije da je Putin obavešten o situaciji i da je u toku akcija traganja, kao i da je suviše rano da se bilo šta sada kaže i da predsednik čeka da se razjasni situacija.

Peskov je rekao da je predsednik Putin u stalnom kontaktu s ministrom odbrane Sergejom Šojguom, koji lično upravlja operacijom potrage i spasavanja. On je takodje naredio da se formira istražna komisija na čelu s premijerom Dmitrijem Medvedevom.

Istraga je pokrenuta da se utvrdi da li je bilo propusta u vazdužnoj bezbednosti, saopštila je ruska istražna komisija. Ispituje se tehničko osoblje zaduženo za pripremu aviona za poletanje.  

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.