AAA

SVET | 22.09.2016 07:50 > 22.09 09:02

Vanredno stanje u Šarlotu


Guverner američke države Severne Karoline proglasio je vanredno stanje u gradu Šarlotu posle druge noći nemira zbog policijskog ubistva Afroamerikanca.

Nasilje je počelo posle ubistva 43-ogodišnjeg Kit Lamont Skota u utorak, kada su dogadjaji izmakli kontroli. Jedan demonstrant je u kritičnom stanju posle sukoba dva civila, navele su gradske vlasti.

Policija u opremi za razbijanje demonstracija koristila je suzavac u akciji usmerenoj na više stotina demonstranata koji su bacali flaše i petarde.

Ovim se Šarlot pridružio gradovima širom Amerike u kojima se već dve godine održavaju protesti zbog ubistava Afroamerikanaca.

Policija navodi da je Skotu više puta rečeno da odloži oružje pre nego što je ubijen, ali njegova porodica kaže da je on u rukaa držao knjigu.

Policajac koji je ubio Skota je takodje Afroamerikanac, a suspendovan je dok traje istraga. Susedi koji kažu da su videli šta se desilo rekli su da je Skot držao knjigu, a da je policajac koji je pucao u njega bio belac.

U prvoj noći nereda u utorak uveče povredjeno je 16 policajaca.

Guverner Severne Karoline proglasio je vanrednu situaciju kada su izgrednici napali novinare i druge gradjane, lomili stakla i zapalili nekoliko vatri.

Druga noć protesta počela je mirno ali demonstracije su prekinute pucnjima i jedan čovek u masi je povredjen.

Gradske vlasti su sinoć najpe saopštile da je ubijen ali su kasnije objavile ispravku preko Tvitera navodeći da je taj čovek teže povredjen.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.