AAA

SVET | 30.08.2018 21:25 > 30.08 21:47

IAEA: Iran ispunjava obaveze iz nuklearnog sporazuma

Iran se i dalje pridržava odredbi nuklearnog sporazuma postignutog s velikim silama 2015. godine silama i posle povlačenja SAD iz sporazuma, saopštila je danas Medjunarodna organizacija za atomsku energiju (IAEA) u poverljivom dokumentu. 

U kvartalnom izveštaju distribuiranom zemljama članicama u koji je AP imao uvid, IAEA je navela da je Iran ostao u okviru ključnih ograničenja navedenih u sporazumu nazvanom Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (ili JCPOA, po engleskoj skraćenici).

Ovaj zaključak donet je u trenutku kada drugi potpisnici istorijskog sporazuma iz 2015. godine Nemačka, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina -  nastavljaju napore da spasu sporazum od kada je američki predsednik Donald Tramp odlučio da u maju jednostrano povuče SAD iz njega. 

Prema sporazumu, daju se ekonomski podsticaji a za uzvrat Iran treba da da odredjene nuklearne garancije. Od kada su se SAD povukle i ponovo uvele sankcije Iranu, privreda te zemlje je već počela da posustaje i domaća valuta je drastično izgubila vrednost.

Ostalih pet zemalja potpisnica potvrdile su da su posvećene sporazumu kojim se ograničava iransko obogaćivanje uranijuma i skladištenje materijala koji bi mogao da bude upotrebljen u programu za proizvodnju nuklearnog oružja. U zamenu za to, Teheranu su ukinute trgovinske, naftne i bankarske sankcije.

IAEA je navela u izveštaju da je dobila pristup svim lokacijama u Iranu koje je trebalo da poseti i da su inspektori potvrdili da je Iran ostao u okviru granica skladištenja teške vode i nisko obogaćenog uranijuma.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.