AAA

PREDSEDNIčKI IZBORI | 24.03.2017 20:55 > 24.03 22:53

Opozicija: Članovi RIK iz SNS, SPS i SRS postupaju politički

Opozicioni članovi Republičke izborne komisije (RIK) Srbije su danas ocenili da su neizglasavanjem dnevnog reda kojim se traže izmene Uputstva za sprovodjenje izbora za predsednika Srbije, članovi RIK-a iz redova Srpske napredne stranke, Socijalstičke partije Srbije i Srpske radikalne stranke "demonstrirali silu" i pokazali da "nisu pristupili profesionalno nego politički".

Na sednici održanoj u Beogradu su predložene tri izmene Uputstva i to u delu koji se odnosi na sprovodjenje izbora na Kosovu i Metohiji i na članove 90 i 91, zbog kojih je opozicija i ranije negodovala. Za izglasavanje dnevnog reda, koji je predložila opozicija, bilo je potrebno devet članova i zamenika članova RIK-a, ali je za glasalo osmoro.

"Na pokušaj članova RIK-a iz redova opozicije da argumentovano ukažu na nedopustivost ove demonstracije sile, predsednik RIK-a je odreagovao tako što im je uskratio pravo da govore", navodi se u saopštenju.

Sednica je zaključena čim dnevni red nije izglasan, a zamenik člana u proširenom sastavu RIK iz redova pokreta Dosta je bilo Vojin Biljić tražio je reč i samo prokomentarisao da je prekršen Ustav Srbije.

Saopštenje koje je medijima dostavljeno preko Info-službe Pokreta Dveri, potpisali su članovi RIK-a: Vojin Biljić, Bojan Bajčeta, Marko Pušica, Ivana Petrin, Nikolina Lipovšek, Relja Joksimović, Marko Danilović, Ivan Ninić, Iva DJindjić Ćosić, Ognjen Djurić, Vesna Ćirić, Vesna Rakić Vodinelić, Ljiljana Benać Šantić i Dragan Radulović.

U saopštenju se navodi i da je sednica zakazana "u rekordno kratkom roku", 20 minuta posle završetka prethodne sednice, "iako je predsednik RIK-a znao da je većina članova RIK-a iz redova opozicije, koji su ujedno i predlagači, u tom trenutku na službenim putovanjima upravo za potrebe RIK-a".

Opozicija je tražila da se izbori na Kosovu i Metohiji sprovedu na isti način kao i drugde u Srbiji, odnosno da predstavnici predlagača kandidata imaju svoje predstavnike u proširenom sastavu biračkih odbora i da se rezultati glasanja utvrdjuju na samom biračkom mestu, a ne u Raškoj i Vranju, a da posebna pravila mogu da se donesu samo u pogledu primopredaje izbornog materijala.

Opozicija je tražila izmenu člana 90. i predložila da svaki predlagač predsedničkog kandidata ima svog predstavnika u svakoj opštini prilikom unosa rezultata zapisnika u program Republičkog zavoda za statistiku, kao i da se svi zapisnici o radu biračkih odbora posle glasanja odmah skeniraju i objave na sajtu RIK kako bi birači mogli odmah da reaguju prigovorom u slučaju eventualnih nepravilnosti.

Treći predlog se odnosio na izmene člana 91. kojim je predvidjeno ovlašćenje članova RIK-a da ispravljaju greške u zapisnicima o radu biračkih odbora, što opozicija smatra omogućavanjem izborne kradje.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.