AAA

COVID-19 | 23.03.2020 18:25 > 23.03 18:25

SZO: Pandemija se ubrzava ali njenu putanju možemo izmeniti

Pandemija korona virusa se ubrzava medjutim njena putanja može biti modifikovana, ocenio je danas šef Svetske zdravstvene organizacije pozivajući zemlje da krenu u "napad" testiranjem svih slučajeva i stavljanjem u karantin njihovih bliskih kontakata.

"Više od 300.000 slučajeva bolesti KOVID19 zabeleženo je do sada. To je razarajuće, pandemija se ubrzava" medjutim "mi možemo da promenimo njenu putanju", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus na virtuelnoj konferenciji za novinare u Ženevi.
Trebalo je 67 dana da se dodje do 100.000 zaraženih, 11 dana da ih bude 200.000 i samo četiri dana da dostigne 300.000, rekao je on.

"Ali ono što je najvažnije je šta radimo. Ne možemo dobiti fudbalsku utakmicu samo odbranom. Treba takodje napadati", rekao je on i ukazao da su zahtevanje od ljudi da ostanu kod kuće i uspostavljanje mera fizičkog distanciranja važni načini za usporavanje napredovanja virusa i dobijanja na vremenu, ali da za pobedu nad virusom neće pomoći samo mere odbrane.

"Da bi se pobedio virus treba ga napadati agresivnom i ciljanom taktikom. Treba testirati svaki sumnjnivi slučaj, izolovati i lečiti svaki potvrdjen slučaj i pratiti i staviti u karantin svaki njegov bliski kontakt", rekao je šef SZO.

On je rekao da uvidja da je nekim zemljama teško da sprovedu te ofanzivne mere zbog nedostatka sredstava. 

Šef SZO je takodje osudio davanje lekova pacijentima zaraženih novim korona virusom pre nego što se naučna zajednica ne složi o njihovoj efikasnosti i upozorio na "lažne nade" koje to može da izazove.

"Sužene i nasumične studije, napravljene na osnovu posmtranja, neće nam doneti odgovore koji su nam potrebni. Davanje netestiranih lekova bez dovoljnog dokaza moglo bi izazvati lažne nade i čak napraviti više štete i istovremeno dovesti do nestašice neohodnih lekova za lečenje drugih bolesti",rekao je on.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.