AAA

COVID-19 | 25.03.2020 20:10 > 25.03 20:10

Nezavisnost: Državni organi bez najava da kontrolišu primenu zaštitnih mera u svim fabrikama

Sindikat "Nezavisnost" je danas zatražio od državnh organa da bez najave kontrolišu primenu zaštitnih mera u svim fabrikama u Srbiji.


"U nekim fabrikama desetine i stotine ljudi rade u bliskom kontaktu, serijskoj proizvodnji, gde proizvod često prodje kroz ruke skoro svakog radnika, što je visoki rizik", nave je sindikat.
"Upozoravamo sve poslodavce da hitno uvedu sve mere zaštite. Njihova je odgovornost i dužnost da to sprovedu. Jedino će na taj način sačuvati zdravlje i živote radnika i zadržati kontinuitet u radu, ukoliko je to neophodno", naveo je sindikat u saopštenju.

"Nezavisnost" navodi da u Srbiji jedan broj fabrika, posebno stranih multinacionalnih kompanija, još radi iako ne proizvode stratešku robu, 2nego doprinose smanjenju poslovnih minusa svojih vlasnika i matičnih kompanija".

"U nekima od njih periodično radnici iz protesta samoinicijativno obustavljaju rad jer nemaju adekvatna sredstva zaštite, pa su izloženi visokom zdravstvenom riziku", navodi se u saopštenju.

Sindiakt "Nezavisnost" je podsetio da su u Italiji sindikati za danas najavili štrajk zbog toga što i dalje rade fabrike koje nisu od vitalnog značaja za društvo, a u riziku su zbog katastrofalne krize izazvane smrtonosnim virusom korona.

Gradonačelnik Breše je optužio industrijalce da su krivi za veliku smrtnost od epidemije jer su radili do poslednjeg trenutka, zbog čega su neke fabrike bile žarište virusne infekcije, naveo je sindikat.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.