AAA

COVID-19 | 25.03.2020 20:25 > 25.03 20:35

Kineski stručnjak: Važno sprovesti masovno testiranje, Srbija ima dovoljno respiratora

Jedan od kineskih stručnjaka, sa Odeljenja za zaraze provincije Guangdong, Lin Bingliang, izjavio je večeras da je važno sprovesti masovno testiranje gradjana u Srbiji na korona virus kako bi se našli zaraženi jer, kako je dodao, istina je da se tokom treće i četvrte sedmice od početka epidemije ubrzano povećava broj zaraženih.

Lin Bingliang, iz tima koji je Kina poslala Srbiji kao pomoć u borbi protiv korona virusa, kazao je da je danas bio na sastanku s ministrom zdravlja Zlatiborom Ločarom na kojem je zaključeno da Srbija ima dovoljan broj respiratora.

"Takodje je važno da se primenjuju mere izolacije kako bi se sprečilo dalje širenje na druge ljude", rekao je on za Radio-televiziju Srbije u Beogradu.

Istakao je da je COVID-19 akutna bolest koju je moguće izlečiti kod ljudi s jakim imunitetom, te je naveo da je da je potrebno aktivno se suočiti s virusom i da je siguran da će on biti pobedjen.

Kazao je da se u Srbiji koriste dve od četiri vrste lekova koje se u Kini upotrebljavaju za borbu protiv korona virusa, a koje i Svetska zdravstvena organizacija preporučuje.

Dodao je da kineski stručnjaci posetili gradove u Srbiji i istakao da je jako važno da zdravstveni radnici nauče da se samozaštite kako se ne bi zarazili.

Stručnjak za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti, Peng Zikiang, kazao je da smatra da su zatvaranje granica, policijski čas i uvodjenje vanrednog stanja veoma dobre mere u borbi protiv korona virusa.

Zikiang je istakao da treba za testiranje treba medju gradjanima odabrati ljude koji su došli iz inostranstva, kao i one koji su imali direktan kontakt s obolelima jer je cilj, kako je rekao, što ranije otkrivanje zaraženih.

Ocenio je da je situacija u vezi s korona virusom u mnogim zemljama teška.

U Srbiji je uvedeno vanredno stanje zbog pandemije korona virusa. Do sada, u Srbiji je registrovan 384 slučaj zaraze tim novim virusom.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.