AAA

COVID-19 | 26.03.2020 10:25 > 26.03 10:35

Vasiljević: Nove mere Vlade danas ili sutra, stručnjaci trenutno protiv 'zatvaranja' Beograda, Valjeva i Niša

Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević izjavila je da će "sutra, ako ne danas" biti objavljene nove mere Vlade protiv širenja zaraze korona virusom.

Vasiljević je za televiziju Prva kazala da je juče, na sastanku Kriznog štaba predsednik Srbije Aleksandar Vučić upitao struku da li je neophodno zatvoriti "tri grada koja su žarišta" Beograd, Valjevo i Niš, na šta je, kako je navela, struka rekla da to za sada nije neophodno.

Vasiljević je navela da je struka ocenila da treba sačekati 24 sata da se prati stanje u tim gradovima, da bi se donela odluka o zatvaranju gradova.

Prema njenim rečima, zatvaranje gradova podrazumeva da nije moguć ulazak niti izlazak iz tih gradova, ali da će verovatno biti izdate dozvole za pojedine potrebe, kao što je uvoz prehrambenih proizvoda.

Komentarišući izveštavanje medija, Vasiljević je ocenila da je stanje bolje nego tokom poplava 2014. godine i dodala da većina novinara proverava informacije pre objave.

Ona je ocenila da novinarima nije lako u vreme društvenih mreža i da oni nalaze načine za najbrži dolazak do informacija, ali da je za sada većina medija "na visini zadatka".

Vasiljević je kazala da državni organi pre iznošenja u javnost "proveravaju informacije nekoliko puta".

Ona je navela da predsednik Srbije i premijerka Ana Brnabić od početka pandemije izveštavaju javnost o svemu što se dešava, kako bi na taj način upozoravali gradjane na neophonost čuvanja zdravlja i sprečavanja širenja zaraze.

Vasiljević je, komentarišući pozitivan test na korona virus državnog sekretara u Vladi Srbije Branislava Blažića navela da su njegovi saradnici testirani i da su "koliko ona zna" rezultati testova negativni.

Pad vlade Kurtija zbog spoljno političke borbe SAD i EU

Vasiljević je izjavila i da je Vučić "pomno pratio" sinoćnja dešavanja u Prištini, kad je izglasano nepoverenje vladi Aljdina Kurtija, kao i da imao sastanak sa delom svog tima i da je bio na stalnoj vezi sa ljudima iz Vlade zaduženim za pitanje Kosova.

"Ovo što se dole desilo je očigledno u pitanju spoljno politička borba izmedju Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, da su u pitanju dve različite politike, dva različita shvatanja situacije na Kosovu i to je rezultiralo padom vlade Aljbina Kurtija", rekla je Vasiljević za TV Prva.

Kako je navela, šta će dalje biti, kako će se dalje razvijati ne zna, kao i da je "predsedniku u ovoj situaciji najbitnije da Srbija iz ovog izadje zdrava i da izgubimo što manji broj stanovnika".

"Onda ćemo nastaviti da se bavimo svih ostalim problemima", rekla je Vasiljević.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.