AAA

COVID-19 | 26.03.2020 11:35 > 26.03 11:37

Medicinski brzi voz evakuiše teške pacijente od korona virusa sa istoka Francuske (VIDEO)


U Francuskoj je danas počeo prva organizovana evakuacija pacijenata od korona virusa specijalnim medicinski opremljenim brzim vozom TGV sa posebno pogodjenog istoka zemlje ka bolnicama na zapadu, javljaju novinari.

Francuski ministar zdravlja Olivije Veran rekao je da je TGV voz-bolnica prvi prevoz takvog tipa u Evropi.

Prvi pacijenti prebačeni su u voz oko 8.30 jutros. Već od ranog jutra prva kola hitne pomoći stigla su u železničku stanicu u Strazburu, glavnom gradu regiona Alzasa, posebno teško pogodjenog epidemijom.

Dvadeset teških pacijenata treba da se prebace iz Strazbura u bolnice na zapadu u gradove Anže, Le Man, Nant, i druge. Rasporedjeni su u pet vagona pretvorenih u svojevrsne jedinice za intenzivnu negu, a u svakom vagonu se nalazi medicinski tim u kome su anesteziolog, internista, bolničar anestetičar i tri bolničara.

Ukupno 50 članova medicinskog i logističkog osoblja učestvuje u ovoj akciji.

Druge operacije evakuacije preko erbasa francuskih vazdušnih snaga ili helikopterom ka bolnicama u Francuskoj ili susednoj Nemačkoj već su sprovedene u toj teško pogodjenoj francuskoj oblasti Grand Est gde je  506 pacijenata umrlo od korona virusa. Takodje u tom regionu, u Miluzu, jedna vojna poljska bolnica postavljena je ove nedelje pored civilne bolnice da bi preuzela oko 30 njenih pacijenata.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.