AAA

COVID-19 | 26.03.2020 18:40 > 26.03 18:40

Dodik: U subotu Narodna skupština RS uvodi vanredno stanje

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će biti održana posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti proglašeno vanredno stanje u tom entitetu.

Dodik je objasnio da za razliku od već proglašene vanredne situacije, vanredno stanje omogućava uvodjenje bržih mera, kao i donošenje zakona na osnovu kojih se mogu hitno donositi odredjene mere.
Vanredno stanje podrazumeva i poooštravanje mera i veće kazne za one koji krše propise koji su doneti.

"Zdravstvene mere daju rezultate, uspostavili smo karantine na graničnim prelazima za sve one koji dolaze iz drugih zemalja. Taj broj se smanjio i juče smo imali samo 24 osobe koje su ušle u BiH", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, korona virus u RS su doneli ljudi koji su stigi iz inostranstva, kao i oni koji su već bili infiltrirani u zajednici.

"Treba tražiti one koji su imali kontakte sa zaraženima i oni treba da idu u karantin", kazao je Dodik, dodavši da se već vide i efekti uvodjenja policijskog časa u RS.

On je još kazao da se radi na nabaci dodatnih respiratora za zdravstvene ustanove u RS, kao i 300 hiljada testova na korona virus.

Ocenio je da ne postoji najbolja koordinacija za Federacijom BIH, koja je, kako je istakao, zakasnila sa oredjenim merama.

"RS ima veći broj zaraženih, ali Federacija BiH ima veći broj umrlih i moguće je da se situacija u Federacija BiH tek eskalira", kazao je srpski član Predsedništva BiH.

On je najavio pomoć Vlade RS privredi, kao i formiranje Fonda za pomoć privredi, u kome bi trebalo da se obezbedi oko pet miliona maraka (2,5 miliona evra).

Dodik je pozvao sve političke stranke u RS na jedinstvo, kako bi ovaj bh. entitet što bolje prevazišao krizu izazvanu pandemijom korona virusa.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.