AAA

COVID-19 | 26.03.2020 21:45 > 26.03 21:45

OEBS državama članicama: Vanredne mere treba da budu u skladu s vladavinom prava

Najviši zvaničnici OEBS uputili su danas poruku državama članicama u kojoj su naveli da vanredne mere zbog pandemije korona virusa, koje mogu da ograniče neka od ljudskih prava i osnovne slobode, treba da budu srazmerne opasnosti, privremene i u skladu s vladavinom prava i medjunarodnim dogovorima.

"Zbog toga pozivamo članice OEBS da osiguraju da njihove demokratske institucije nastave da funkcionišu efikasno, da nacionalne manjine i ranjive grupe budu adekvatno zaštićene i da bude jasno da diskriminacija i mržnja neće biti tolerisane", navodi se u poruci objavljenoj na sajtu OEBS.
Istovremeno, postoji hitna potreba za zaštitom žena i drugih osoba u riziku pošto se porodično nasilje povećava u periodima izolacije i socijalne neizvesnosti, napisali su u poruci generalni sekretar OEBS Tomas Greminger, direktorka Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava Ingibjorg Solrun Gisladotir, predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir, Visoki komesar OEBS za nacionalne manjine Lamberto Zanijer i šef Stalnog saveta OEBS Igli Hasani.

"Od ključne je važnosti da obezbedimo transparentnost u deljenju informacija javnosti, da zaštitimo pristup informacijama i njihov slobodan protok i da omogućimo novinarima da slobodno izveštavaju o pandemiji pošto mediji imaju glavnu ulogu u pružanju važnih informacija javnosti i borbi protiv lažnih vesti o zdravstvenoj krizi", naveli su zvaničnici OEBS u poruci.

U poruci se dodaje da "privatnost pojedinaca takodje treba da bude poštovana".
Zvaničnici OEBS su se pridružili pozivu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša na globalnu obustavu vatre.

"On je rekao da je vreme da stavimo oružani sukob u karantin i da se zajedno usmerimo na istinsku borbu naših života. Ako ratnici odlože oružje, oni otvaraju put za humanitarnu pomoć, saradnju i konačno, za mir", stoji u poruci.

Zvaničnici su članicama poručili da su sada više nego ikada potrebi solidarnost i saradnja, temeljne vrednosti OEBS, i da je potreban zajednički rad na zaštiti stanovništva i zaustavljanju širenja pandemije korona virusa.

"U ovom trenutku krize, moramo ostati privrženi našim osnovnim principima, u suprotnom rizikujemo stvaranje većeg nesklada i nepoverenja izmedju i unutar naših država. Ako solidarnost i saradnja prevagnu, imamo šansu ne samo da brže pobedimo korona virus, nego i da ponovo izgradimo poverenje, da podstaknemo širu regionalnu saradnju i povećamo bezbednost u korist svih nas", dodaje se u poruci.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.