AAA

COVID-19 | 27.03.2020 19:25 > 27.03 19:50

Lekar iz Novog Sada: Država mora odgovarati za nedostatak testova

Hirurg iz Novog Sada Ilić izjavio je danas da država koja je preuzela monopol nad zdravstvenim sistemom mora odgovarati za nedostatak testova, kao i za loše instrukcije u kriznom lečenju, a ne da bude "arogantna" prema ljudima koji se razbole.

Ilić je rekao da stomatolog iz Novog Sada, otac troje dece, ispitan na korona virus tek kada je teško oboleo, iako se na vreme javljao lekarima, a sada je vitalno ugrožen i na respiratoru.

"Javljao se blagovremeno najodgovornijoj zdravstvenoj službi u Vojvodini za plućne bolesti i drugim lekarima u Novom Sadu. Svaki put nije bio 'epidemiološki sumnjiv'. Nije bio ispitan na korona virus, sve dok nije teško oboleo", napisao je Ilić u autorskom tekstu koji prenosi portal Autonomija.

Dodao je da je to bilo kasno i za tog stomatologa i za njegove najbliže kontakte, ali nije bilo kasno za pokrajinskog sekretara Zorana Gojkovića da na konferenciji za novinare, "sa govornom radnjom prezira prema ovom časnom kolegi i od ranije poznatom plućnom pacijentu", obeća da će "lično podneti tužbu" sa posledicama višegodišnje robije.

Podsetio je da je utvrdjeno da su one zemlje koje su imale veći broj testova, imale i više uspeha u suzbijanju pandemije, poput Južne Koreje i Nemačke, dok su one zemlje koje su kasno i selektivno primenjivale testiranje na korona virus "suočene sa eksplozijom zaraze".

"Običan gradjanin u Srbiji ne može kupiti u slobodnoj prodaji test na korona virus. Lekar opšte prakse, pa ni specijalista pulmolog ne može uraditi po svome nahodjenju i slobodnom lekarskom uverenju, test. Mora se prvo obavestiti epidemiolog, pa tek onda kada se ostvari čitav niz uslova i slučajnosti u našoj skučenosti, možda će se uraditi konačno test na korona virus", objasnio je Ilić.

Prema njegovim rečima, testovi na korona virus rade se preselektivno i to najčešće na bazi "epidemiološke" trijaže, koja ne samo da nije dovoljna, nego je u slučaju bolesnog stomatologa katastrofalno loša i zakasnela.

"Ko bi trebalo da odgovara zašto se stomatologu nije blagovremeno uradio test na korona virus? Lekar koji ga je pitao, ili što se u praksi najčešće dogadja medicinska sestra koja na ulazu u vrhunske zdravstvene institutcije drže termometar i meri ljudima temperaturu? Ili ministar koji nije obezbedio dovoljno testova", upitao je Ilić.

Dodao je da se javnosti mora saopštiti koliko, kako i koje testove na kovid-19 radi zdravstveni sistem Srbije.

"Sve druge mere su prevencija širenja virusne infekcije, ali kada se neko razboli – mora dobiti dijagnostiku navedenog virusa, to jest pravi test, uključujući i CT grudnog koša. Toliko pominjani respiratori su na kraju lečenja", naveo je Ilić.

Poručio je državi da ako zna da hapsi one koji se ne pridržavaju samoizolacije i da vodi u zatvor doktore koji rade u dopunskom radu, onda će joj biti isporučene tužbe za neodgovorno vršenje vlasti tokom epidemije korona virusa.

Miroslav Ilić je hirurg, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Novom Sadu i predsednik Vojvodjanskog kulturnog kluba "Vasa Stajić".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.