AAA

COVID-19 | 28.03.2020 10:10 > 28.03 10:10

Novi američki test na korona virus daje rezultate za pet minuta


Jedna američka kompanija saopštila je da je napravila "prenosni" uredjaj za testiranje na korona virus, koji može za pet minuta da ustanovi da li je neka osoba zaražena, a za 13 minuta pokaže ako je rezultat negativan.

Kompanija Ebot Laboratoris (Abbot Laboratories) saopštila je da joj je američka savezna agencija za lekove FDA odobrila da počne sa proizvodnjom tih testova koje će moći da isporuči zdravstvenim ustanovama već od iduće nedelje.

Testovi će se sprovoditi prenosnim uredjajem veličine manjeg tostera opremljenog molekularnom tehnologijom.

"Protiv pandemija bolesti KOVID-19 će se boriti na više frontova i molekularni prenosni uredjaj koji može da daje rezultate testova za nekoliko minuta će pomoći", rekao je zvaničnik kompanije Robert Ford.

Uredjaj je odobren samo za primenu u zdravstvenim ustanovama.

SAD nedeljama pokušavaju da povećaju testiranje na korona virus posle niza problema s prvobitnim testovima koje je pripremila vlada. Dnevni kapacitet testiranja povećava se otkad više velikih laboratorija razvija testove.

Pre kompanije Ebot, američka regulatorna tela su, protekle nedelje, odobrila testove još dve kompanije. Za starije testove potrebno je izmedju četiri i osam sati da daju rezultate.

Zdravstveni zvaničnici smatraju da SAD treba da testiraju 100.000 do 150.000 ljudi dnevno da bi ušli u trag korona virusu i zaustavili njegovo širenje, navodi AP.

Za sada nema zvaničnih podataka o broju testiranih u SAD.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.