AAA

COVID-19 | 29.03.2020 15:30 > 29.03 15:58

Još tri smrtna slučaja u vezi s korona virusom, ukupno 13

U Srbiji su u prethodna 24 časa registrovana još tri smrtna slučaja u vezi sa korona virusom, pa je ukupan broj umrlih u vezi sa tom infekcijom porastao na 13, izjavila je danas zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

Ona je na redovnoj konferenciji za novinare o situaciji sa širenjem korona virusa kazala da je u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu umro 62-godišnji pacijent koji je bolovao od hipertenzije, gojaznosti i oboljenja bubrega.

U KBC Dragiša Mišović u Beogradu umrle su žene od 82 i 86 godina koje su imale i druga oboljenja.

Na respiratorima u bolnicama širom Srbije je 55 pacijenata.


Više od 50 osoba u Srbiji preležalo infekciju korona virusom

Više od 50 inficiranih korona virusom u Srbiji preležalo je bolest pošto su na dva testa bili negativni na prisustvo virusa, izjavila je danas Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Ona je u Beogradu, na redovnoj konferenciji za novinare u vezi sa epidemijom virusa, potvrdila da je prvi pacijent u Srbiji kod koga je potvrdjeno prisustvo korona virusa otpušten iz bolnice kao i da je najmladji pacijent koji je bio na respiratoru skinut sa veštačkog disanja.

Upitana zašto pojedine osobe na Infektivnoj klinici u Beogradu čekaju i do pet dana na rezultate testova pri čemu se navodno nalaze sa onima koji su pozitivni na korona virus, ona je kazala da je trijaža u toj zdravstvenoj ustanovi takva da se ne dozvoljava kontakt osoba koje su pozitivne sa onima koji čekaju na rezultate testova.

"Nemamo registrovanu nijednu situaciju da je neko tako zaražen", kazala je zamenica direktora Instituta Batut.

Odgovarajući na isto pitanje, epidemiolog Predrag Kon kazao je da postoji "zagušenje" ali i dodao da su testovi jedna stvar a druga da se odradi sve kako bi se dobili rezultati.

"Jeste prenatrpano i bolje ne može, zato se čeka. Jesmo tu u problemu a izlazimo iz njega koliko smo sposobni. Testova imamo dovoljno samo je potrebno da se dobro organizujemo", kazao je Kon.

Govoreći o odnosu Srpske pravoslavne crkve prema preporuci da se izbegavaju pričešća, Kon je rekao da je o tome "struka rekla svoje", a da eventualane zabrane uvodi država.

"Apelujem da je ovo ozbiljna bolest i da je rizik korišenja iste kašičice pri pričešću sigurno mnogo veći nego da se to ne radi", naglasio je Kon.

"Zabrane sa naše strane neće doći, mi dajemo samo preporuke, a zabrane dolaze od vlasti. Treba jasno razgraničiti šta su preporuke, a šta odluke, da mi donosimo odluke bili bismo vlast, a ne struka", kazao je Kon.

Zamenica direktora Instituta "Batut" je navela da medicinska struka kontakte kod pričešća svrstava u "visokorizične".


Ministarstvo zdravlja Srbije: 82 nova slučaja zaraze korona virusom, 741 ukupno

Ministarstvo zdravlja Srvije saopštilo je danas da je registrovano novih 82 slučaja zaraze korona virusom i da je sa tim ukupan broj zaraženih 741.

Kako je navedeno na sajtu covid.rs, od poslednjeg izveštaja do 15 časova, testirani su uzorci 376 osoba od kojih je 294 imalo negativan test na korona virus.

Do danas u 15 časova, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirane su 2.462 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.